AcasăNewsObama: Distrugerea ISIS ramane prioritatea mea numarul unu

Obama: Distrugerea ISIS ramane prioritatea mea numarul unu

La final de mandat, Obama vrea sa lase America pe mana unei superarmate si lumea fara Statul Islamic

”Vomn continua sa le slabim conducerea, retelele financiare, infrastructura. Vom merge pe urmele jihadistilor si-i vom invinge”, a declarat presedintele SUA , marti, la o reuniune la Casa Alba cu cei mai inalti responsabili militari americani.

La final de mandat, Obama vrea sa lase America pe mana unei superarmate si lumea fara Statul Islamic

Presedintele Barack Obama a subliniat ca ISIS continua sa piarda teren in  Irak si in Siria dar a recunoscut ca ”asa cum am vazut cu totii in Turcia si in Belgia, ISIS are mereu capacitatea de a lansa atacuri serioase”, insistand asupra intensificarii eforturilor coalitiei internationale antiterorism. ”Lucram pentru accelerarea campaniei contra ISIS”, a explicat Obama, invocand ”necesitatea coordonarii activitatilor  militare inpreuna cu alte structuri ale guvernului”, informeaza RTBF. ”Distrugerea ISIS este prioritatea mea numarul unu. Nu este vorba, bineinteles, numai de o operatiune militara , dar si de un efort in termeni de diplomatie si de informatii”,  a urmat Obama, flancat de seful Pentagonului, Ashton Carter, de generalul Joe Dunford, seful Statului Major Interarme, dar si de responsabilii comandamentelor regionale ale armatei americane. Washington conduce din septembrie 2014 o coalitie internationala impotriva ISIS in Siria si in Irak, in paralel cu operatiunile armatei siriene si ale aliatului sau, Rusia, contra jihadistilor.

Comandamentele regionale, prea influente

Armata americana trebuie sa se reorganizeze in profunzime pentru a raspunde mai bine amenintarilor de amploare mondiala, incluzand Statul Islamic, a declarat secretarul Apararii, Ashton Carter. Carter a propus revizuirea legii Goldwater Nichols, adoptata acum 30 de ani, care structureaza organizarea armatei americane (1,3 milioane de soldati) si raporturile sale cu puterea politica. Noua organizare preconizata de Carter urmareste intarirea influentei Statului Major Interarme in fata puternicelor comandamente regionale ale armatei americane (Orientul Mijlociu, Asia-Pacific, Europa). Luptele impotriva ISIS au aratat ”ca aceste comandamente din Orientul Mijlociu, Europa, Africa si Operatiunile speciale trebuie mai mult ca oricand sa-si coordoneze eforturile”, a estimat Carter. Aceste comandamente vor pierde posturi de general cu patru stele, care vor fi inlocuite de general cu trei stele. Competente precum logistica, informatiile si planificarea vor fi partajate intre comandamentele regionale si Statul Major Interarme, pentru a se elimina ”redundantele”, a spus Carter. In ciuda influentei sale, seful Statului Major Interarme, astazi generalul Joe Dunford, continua sa nu aiba  niciun rol operational direct. Cu 4.000 de militari care lucreaza pentru el, acesta va ramane principalul consilier militar al presedintelui SUA mentinut in exteriorul lantului de comandament.

Pentagonul da 35 miliarde de dolari pe cybersecuritate

In discursul sau la Centrul de studii strategice si internationale din Washington, seful Pentagonului a calificat cybersecuritatea drept o prioritate pentru SUA, subliniind ca guvernul va aloca peste 35 de miliarde de dolari pentru a face fata amenintarilor provenite din Internet, noteaza Sputnik. ”Trebuie sa facem fata  la  amenintari nu numai de pe mare, aer, sol si din spatiu, dar si din cyberspatiu”, a declarat Ashton Carter. Anterior, in discursul sau, printre principelele amenintari la adresa SUA, ministrul a enumerat Rusia, China, Coreea de Nord, Iran si terorismul. Carter a subliniat ca, pe de-o parte, tehnologiile de varf au oferit SUA ”o putere mai mare si mai multe oportunitati”, dar in acelasi timp reprezinta o ”vulnerabilitate de care ar putea profita inamicii”. ”De aceea guvernul a crescut bugetul pentru cybersecuritate la 35 miliarde pe cinci ani”, a adaugat Ashton Carter. Pentru moment, bugetul militar al SUA pentru 2017 este examinat de Congres. Organismul principal insarcinat cu securitatea informatiilor pentru armata americana este Cyber Command (USCYBERCOM), unitate relativ noua, creata in 2009, care nu a functionat inainte de octombrie 2010. De la inceput, obiectivul cheie a fost apararea retelelor militare, care sunt atacate de milioane de ori pe zi.

author avatar
Tudor Borcea
115 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger