AcasăNewsObama cere armatei egiptene sa predea puterea civililor

Obama cere armatei egiptene sa predea puterea civililor

Barack Obama

Presedintele SUA, Barack Obama, s-a aratat ingrijorat de inlaturarea omologului sau egiptean Mohammad Morsi si de decizia de suspendare a Constitutiei. Obama a cerut armatei egiptene  sa predea  rapid puterea unui guvern ales democratic.

Barack Obama (foto jos) s-a aratat ingrijorat de preluarea puterii de catre armata egipteana
Barack Obama

Guvernul de la Washington ofera anual Egiptului un ajutor in valoare de 1,3 miliarde de dolari, dar legislatia americana interzice acest tip de sprijin pentru tarile in care a avut loc o lovitura de stat. In consecinta, Obama a cerut institutiilor americane implicate sa evalueze efectele situatiei actuale din Egipt asupra programului de finantare oferit de SUA, mai ales ca ajutorul financiar merge – culmea! –  in special catre inzestrarea armatei egiptene. „Cer acum puterii militare egiptene sa predea intreaga autoritate rapid si in mod responsabil unui Guvern ales democratic, intr-un proces deschis si transparent”, a avertizat Obama, lasand sa se inteleaga ca, in caz contrar, va taia alocatia pentru Egipt.

Morsi, pus la „pastrare”

Miercuri seara, armata l-a inlaturat de la putere pe Mohammed Morsi, primul presedinte ales in mod democratic, a suspendat Constitutia si l-a numit ca sef al statului pe presedintele Consiliului constitutional, Adly Mansour. Dus initial impreuna cu toata echipa prezidentiala la clubul Garzii republicane a presedintiei, Morsi a fost separat, ieri, de echipa sa, si transferat singur la Ministerul egiptean al Apararii.

Noul presedinte a depus juramantul

Judecatorul Adly Mansour a depus, ieri, juramantul in calitate de presedinte interimar al Egiptului. El va exercita functia de sef al statului in perioada aplicarii a ceea ce armata egipteana a denumit planul de tranzitie catre democratie. Ca o ironie a sortii, Mansour fusese numit chiar de catre Morsi, cu cateva saptamani in urma, sef al Curtii Constitutionale, insa nu depusese inca juramantul in acest sens, asa ca a facut-o tot ieri, „la pachet” cu legamantul pentru functia de presedinte interimar al Egiptului.

author avatar
Arpad Dobre
165 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger