AcasăNewsObama: Angajamentul SUA fata de Israel este "solid precum o stanca"

Obama: Angajamentul SUA fata de Israel este „solid precum o stanca”

Presedintele american, Barack Obama, a sustinut luni ca angajamentul Statelor Unite fata de Israel este „solid precum o stanca”, declaratie facuta in timpul unei intalniri de la Casa Alba cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Cu privire la subiectul programului iranian nuclear, Obama a mentionat ca diplomatia ar mai avea inca o sansa in Iran, o tara banuita de Occident ca intentioneaza sa se doteze cu arma nucleara si pe care Israelul a amenintat-o in ultimele saptamani ca o va ataca unilateral intr-o maniera „preventiva”.

Legaturile intre „tarile noastre nu pot fi alterate”, a afirmat preaedintele american in fata jurnalistilor la inceputul intalnirii cu Netanyahu. El a reinnoit promisiunle facute acestui stat facute anterior in timpul unui discurs de la Washington in fata puternicii organizatii pro-israeliene Aipac. „Angajamentul nostru fata de securitatea Israelului este solid ca o stanca”, a declarat Obama.

„Credem ca mai exista o sansa pentru o rezolvare diplomatica a acestei probleme”, a adaugat presedintele american. „Stim cu totii ca este inacceptabil din punct de vedere al Israelului sa existe o tara care detine arma nucleara si ameninta cu distrugerea Israelului”, a mentionat acesta.

Dupa convorbiri, Netanyahu si Obama au ramas impreuna, dar separat

„Imi rezerv toate optiunile…cum am spus si duminica in timpul discursului meu atunci cand am sustinut ca toate optiunile se afla pe masa si exact acest lucru incercam sa il spun”, a declarat Obama. La randul sau, Netanyahu a declarat ca Israelul trebuie sa ramana „stapan pe propriul sau destin” cu privire la amenintarile atribuite Teheranului.

„Responsabilitatea mea suprema, in calitate de premier israelian, este sa am grija ca Israelul sa ramana stapan pe propriul sau destin”, a mentionat Netanyahu, multumindu-i lui Obama pentru sprijinul fata de dreptul Israelului de a se apara. Duminica, Obama a criticat deschis multiplicarea amenintarilor israeliene din ultimele saptamani care se refereau la un atac unilateral impotriva Iranului. „Vorbim prea mult despre razboi”, a declarat Obama in fata reprezentantilor Aipac.

In acelasi timp, Barack Obama a sustinut in ca SUA sunt pregatite sa foloseasca forta impotriva Teheranului daca va fi nevoie. „Vom face tot ce este posibil sa pastram avantajul militar israelian – pentru ca Israel trebuie sa poata sa se apere tot timpul in fata tuturor amenintarilor”, a adaugat Obama, cerand rabdare pentru ca sanctiunile impuse Iranului sa aiba timp sa isi faca efectul.

Dupa acest discurs, Netanyaho s-a felicitat ca presedintele american a reafirmat faptul ca „toate optiunile sunt pe masa” pentru a impiedica Iranul de a se dota cu arma nucleara.

author avatar
Ciprian Purice
111 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger