AcasăNewsObama a negociat cu Putin „o interventie de catifea” in Siria

Obama a negociat cu Putin „o interventie de catifea” in Siria

Obama si Putin nu vor sa se lupte, doar daca trebuie

Surse de la Washington si Moscova au dezvaluit ca secretarul american de Stat, John Kerry, si omologul sau rus, Serghei Lavrov, negociaza „tipul” interventiei militare in Siria.

Ceea ce doresc ambele parti este ca operatiunea militara de „pedepsire” a lui Bashar al-Assad, pentru ca a folosit arme chimice, sa fie una soft, apoi SUA si Rusia sa anunte convorbiri de pace la Geneva.

Obama si Putin nu vor sa se lupte, doar daca trebuie
Distrugatorul USS Stout s-a alaturat navelor din Mediterana

Palitura de osardie

In timpul acestor negocieri secrete dintre Rusia si SUA, s-au facut destule iesiri publice prin care si una si alta „lasau de la ele”. Casa Alba a declarat clar ca nu se urmareste inlaturarea lui Bashar al-Assad. Rusia a declarat ca folosirea armelor chimice este inadmisibila. Iar surse de la Moscova au anuntat ca Rusia nu va interveni in „palitura de osardie” pe care Obama spune ca i-o va aplica lui Bashar. Tonul impacientat al tuturor liderilor tarilor aliate in aceasta operatiune de pedepsire s-a inmuiat, nimeni nu mai parea joi grabit sa atace iminent, din motive strategice. Intr-un interviu, miercuri seara, la PBS Newshour, Obama si-a descris optiunea militara in Siria ca fiind una „limitata, o sageata care sa transmita mesajul „nu mai face asta!”. Un mesaj foarte puternic pentru regimul lui Bashar, ca ar fi mai bine sa n-o mai faca inca o data”!

„Just in case” te omoara

Marea Britanie, Franta, s-au alaturat si ele in declaratii ca ar fi buna o solutie politica, o rezolutie a ONU care sa sprijine pedepsirea lui Assad etc. De-astea, „moi”! Insa, „just in case”, in Mediterana si pe la bazele din jur se construieste o forta armata ce nu este in concordanta cu declaratiile. Rusia a trimis doua nave de razboi, una fiind crucisatorul Moskva, portdrapelul flotei din Marea Neagra. SUA a trimis USS Harry S Truman, care s-a alaturat portavionului USS Nimitz, si al cincilea distrugator, USS Stout, dotat cu rachete ghidate. Marea Britanie a trimis sase bombardiere Typhoon la baza Akrotiri din Cipru, iar armata franceza a ridicat joi nivelul de alerta de razboi, conform purtatorului de cuvant al Ministerului Apararii, Pierre Bayle. ONU a anuntat ca misiunea sa in Siria se incheie vineri, iar sambata dimineata vor parasi tara. Conform programului presedintelui Obama, ziua cea mai potrivita de atac ar fi 31 august. Daca „o rateaza”, dupa 2 septembrie se va mai putea vorbi de „avertismentul” dat lui Bashar.

author avatar
Adina Mutar
568 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger