AcasăNewsObama a dat unda verde Israelului sa atace Iranul, dar i-a luat...

Obama a dat unda verde Israelului sa atace Iranul, dar i-a luat din teritorii

Obama si Netanyahu au avut trei runde de convorbiri si ce s-au inteles se va vedea

Presedintele american a recunoscut dreptul Israelului de a actiona pentru securitatea nationala amenintata de proiectul nuclear iranian, dar si-a trimis „buzduganul” inainte.

Obama si Netanyahu au avut trei runde de convorbiri si ce s-au inteles se va vedea
Harta Israelului prezentata de Casa Alba, fara teritoriile anexate

Cu cateva zile inainte de a pleca spre Israel, Casa Alba a publicat o harta a Orientului Mijlociu, in care teritoriile ocupate de Israel nu mai faceau parte integranta din tara.

Atacul Iranului, amanat

Vizita lui Barack Obama in Israel nu a fost atat de simbolica precum a speculat initial presa israeliana, dat fiind antipatia dintre presedintele american si premierul Benjamin Netanyahu. In privinta atacarii Iranului, Obama a admis ca SUA si Israelul au dreptul sa ia propriile decizii. Obama si Netanyahu au subliniat ca vor intari cooperarea din domeniul informatiilor si ca raman aliati, chiar daca analizeaza diferit situatia de criza. Obama a promis asistenta militara, fonduri, tehnologie etc pe o perioada de inca zece ani. La randul lui, Netanyahu a admis ca „Iranul nu a trecut inca de linia rosie in privinta obtinerii armelor nucleare, dar se apropie cu fiecare zi”. Deci, deocamdata, subiectul Iran a fost amanat.

Recunoasterea Palestinei, pe granitele din 1967

Palestinienii din Gaza l-au „intampinat” pe Obama cu rachete. Nu cu artificii. Patru rachete au fost lansate dinspre Gaza, dintre care doar doua au cazut pe teritoriul Israelului, in Sderot, dar fara sa provoace victime. La Ramallah, Obama s-a intalnit cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas, pe care l-a asigurat ca „solutia doua-state” ramane viabila. Dar, mai mult decat atat, inainte ca presedintele american sa plece in aceasta vizita in Orientul Mijlociu, Casa Alba a prezentat un film, in care Ierusalimul, Iudea, Samaria si Inaltimile Golan nu mai faceau parte integranta din teritoriul Israelului. Acest „buzdugan” aruncat inainte era un mesaj catre Israel, ca, daca vrea pace durabila, trebuie sa se intoarca la frontierele din 1967 si sa renunte la teritoriile ocupate prin razboi si nerecunoscute de niciun organism international ca ar apartine de Israel.

author avatar
Adina Mutar
975 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger