AcasăNewsOamenii de știință au făcut anunțul mult așteptat: Acest test de sânge...

Oamenii de știință au făcut anunțul mult așteptat: Acest test de sânge ieftin poate ajuta la diagnosticarea cancerului chiar și cu 4 ani înainte de apariția simptomelor!

Rezultate promițătoare - acuratețe de aproximativ 90%Rezultate promițătoare - acuratețe de aproximativ 90%

Oamenii de știință susțin că un test de sânge ieftin și simplu poate ajuta la diagnosticarea cancerului chiar și cu 4 ani înainte de apariția primelor simptome specifice.

Experții susțin și faptul că tehnica neinvazivă are o acuratețe de aproximativ 90% în ceea ce privește detectarea a cinci tipuri des întâlnite de cancer. În plus, testul ar costa mai puțin de 100 de dolari pentru fiecare pacient în parte!

Cercetătorii din China speră că acest test ar putea ajuta la crearea unor programe de screening pentru tumorile de la nivelul plămânilor, intestinului, ficatului, stomacului și al gâtului.

Tehnica, numită PanSeer, detectează schimbările chimice specifice la nivelul sângelui, procedură cunoscută și sub numele de metilare.

Rezultate promițătoare – acuratețe de aproximativ 90%

„Costul materialului și al forței de muncă este mai mic de 100 de dolari”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Zhang de la Universitatea din California, San Diego.

Prin acest test, cancerul a fost detectat în 91% din probele de plasmă colectate de la persoane care nu aveau simptome la acea vreme, potrivit informațiilor publicate în revista Nature Communications.

Probele de sânge au fost recoltate de la 605 de pacienți, dintre care 191 au fost diagnosticați cu unul dintre cele cinci tipuri de cancer – la un an sau chiar patru după recoltare.

În plus, prin intermediul acestui test, cancerul a fost identificat la 88% din cele 113 persoane care fuseseră deja diagnosticate. De asemenea, 95% din probele recoltate de la persoanele sănătoase au fost confirmate și de acest test.

Rata de supraviețuire a pacienților bolnavi de cancer crește semnificativ atunci când boala este identificată în stadiile incipiente, deoarece tumora poate fi îndepărtată chirurgical sau tratată cu medicamente adecvate. Cu toate acestea, există doar un număr limitat de teste de screening pentru câteva tipuri de cancer”, a mai explicat profesorul Zhang.

Scopul suprem – Testarea anuală

„Scopul final ar fi efectuarea unor teste de sânge de acest tip în mod obișnuit, în timpul analizelor anuale de sănătăate”, a punctat specialistul.

Acesta a comparat incorporarea acestui tip de test în examenul anual cu cea a mamografiilor precizând că rata de supraviețuire a pacienților bolnavi de cancer la sân este de 5 ani, fiind „probabil cea mai mare din rândul pacienților bolnavi de cancer”.

„Acest lucru se datorează în principal mamografiei ceea ce contribuie la detectarea timpurie a cancerului de sân”, a mai precizat profesorul.

„Dar scopul imediat este de a-i testa pe oamenii cu risc mai mare, pe baza istoricului familiei, vârstei sau a altor factori de risc cunoscuți”, a punctat specialistul.

Detectare precoce – Șansă la supraviețuire

Studiul este unic prin faptul că a avut acces la probe dintr-un proiect lansat în 2007 în care au fost implicați pacienți chinezi care încă nu fuseseră diagnosticați.

Fiecare participant a donat sânge pe o perioadă de zece ani și a fost supus unor controale periodice de către medici.

Acest lucru a permis echipei internaționale să găsească markeri de cancer mult mai devreme decât se întâmplă în cazul procedurilor convenționale.

Totuși, specialistul a explicat faptul că testul are rezultate mai degrabă în rândul pacienților care au dezvoltat deja mici tumori, prin urmare, ajută la identificare precoce a cancerului, ci nu la prezicerea lui, potrivit The Sun.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
486 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger