AcasăNewsOamenii de afaceri avertizeaza: o noua recesiune ameninta Romania!

Oamenii de afaceri avertizeaza: o noua recesiune ameninta Romania!

Tot mai putini omeni de afaceri solicita credite bancare, deoarece nu au din ce sa returneze ratele

Oamenii de afaceri romani sustin ca varful crizei economice din tara noastra nu a fost atins si ca va urma un nou val de recesiune. BERD inrautateste prognoza economica pentru Romania.

Tot mai putini omeni de afaceri solicita credite bancare, deoarece nu au din ce sa returneze ratele

Un studiu efectuat recent de firma Roland Berger Strategy Consultants in randul a sute de manageri din zece tari membre UE releva ca oamenii de afaceri romani sunt cei mai sceptici in privinta perspectivelor economice. Astfel, mai mult de jumatate dintre cei intervievati se tem ca o noua recesiune ar putea lovi Romania. Principalul motiv invocat de afaceristii romani il constituie cursul de schimb leu/euro, care in saptamanile trecute a depasit aproape zilnic  mai multe recorduri negative. Practic, leul s-a depreciat cu peste 5% si managerii romani se tem ca in toamna va urma un nou puseu al devalorizarii, iar moneda nationala ar putea ajunge la peste 5 lei/euro. In aceste conditii, oamenii de afaceri nu-si mai fac sperante cu privire la obtinerea unor credite nici macar pentru capital de lucru, daramite pentru dezoltarea afacerilor, deoarece nu vor avea din ce sa plateasca ratele.

Prognoza inversata de BERD

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit ieri prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,2% la 0,8%, precum si pentru 2013. Curios – sau nu – este ca nu mai departe de luna mai, BERD estimase ca, in 2012, economia romaneasca va inregistra o crestere de 1,2%, de la 0,8% prognozat in prima parte a anului. BERD a scazut si nivelul cresterii economiei romanesti pentru 2013. Daca in luna mai analistii bancii vedeau o „crestere economica robusta in 2012, de 2,6%, dupa recuperarea din 2011”,  ieri au scazut prognoza la 1,8%, confirmand astfel temerile oamenilor de afaceri din Romania.

author avatar
Arpad Dobre
182 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger