AcasăNewsOamenii cavernelor cultivau orez modificat genetic

Oamenii cavernelor cultivau orez modificat genetic

Apar tot mai multe dovezi ca oamenii cavernelor nu erau atat de trogloditi cum vor sa-i prezinte darwinistii, care o tin gaia-matu ca ne tragem din maimuta. Un studiu arata ca, inca de acum 10.000 de ani, oamenii cultivau orez modificat genetic, obtinut prin incrucisarea diverselor soiuri.

Cercetatorii au descoperit ca oamenii din vechime selectau diferite soiuri de orez si le combinau semintele pentru a obtine o recolta cat mai buna. Aceasta ducea la un randament superior si o ingrijire mai usoara. Descoperirea a fost facuta in urma unei analize a genoamelor de orez salbatic de doua tipuri, cu istorii diferite. Analiza a aratat ca lungimile tulpinilor erau mai mici in varianta unei gene numite SD1. Aceasta este una dintre cele mai importante gene pentru descendenta orezului modern, din ultimii cincizeci de ani, declara dr. Masanori Yamasaki, ale carui descoperiri sunt publicate de National Academy of Science, scrie Daily Mail.

De-a lungul timpului,  mutatiile lui SD1 au dus la orez cu tulpini mai scurte, mai rezistente si productivitate mai mare de boabe. Aceste caracteristici au fost observate la una dintre subspeciile de orez modern, nu si la cel salbatic. Niveluri mult mai mici de diversitate genetica au fost observate la sub-specia comparata cu orezul salbatic.

Dr. Yamasaki si echipa sa de la Universitatea Kobe cred ca „oamenii cavernelor” erau interesati de inaltimea orezului si selectionau plante mai scunde, cu caracteristici ale genei SD1. Cercetatorii spun ca „domesticirea” plantelor implica modificarea genetica a speciilor salbatice, pentru a crea specii noi conforme cu nevoilor oamenilor.

Cercetatorii spun: „In timpul acestei „domesticiri”, oamenii din vechime stapaneau particularitatile agronomice pentru a face selectia artificiala, marind astfel samanta sau rodul, sincronizand cresterea cu inflorirea, scazand imprastierea semintelor, schimband arhitectura plantei si alte asemenea caracteristici care sunt cunoscute sub numele de „sindromul domesticirii”. Aceste particularitati au dus la o cultivare mai eficienta, un randament crescut, si recolte mai valoroase pentru folosinta omului„, conchid cercetatorii.

author avatar
Adrian Patrusca
328 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger