AcasăNewsOaia lui Daea, inamicul americanilor de la Deveselu

Oaia lui Daea, inamicul americanilor de la Deveselu

Oile declanseaza senzorii de securitate ai sistemului antiracheta Aegis Ashore

Una din cele mai strategice baze ale SUA din Europa de Est se confrunta, nu cu rachetele rusesti, ci cu septelul  partenerului strategic. Care perturba instalatiile militare, spre furia comandantului de la Daveselu care a intrat intr-o disputa cu un crescator local.

Oile declanseaza senzorii de securitate ai sistemului antiracheta Aegis Ashore

Cele aproximativ 250 de oi ale lui Dumitru Bleja ”au pascut netulburate” ani de zile inainte de venirea americanilor, in 2013, relateaza Alexandru Damian, primarul micii comune Stoenesti, aflata langa Deveselu, in campia Dunarii. Dar, spune Damian, ”oaia nu e ca omul, nu respecta reguli, oile intra in zona de actiune a senzorilor de securitate, ating gardul si declanseaza sistemele de alarma”. Ceea ce este de neconceput pentru armata americana, care a ales locatia pentru a instala un sistem antiracheta integrat in scutul NATO din Europa, conceput pentru a intercepta rachete intercontinentale.

Amenintare pentru securitate

Pe loc, inaltul reprezentant al Pentagonului la Deveselu a informat, in 2014, Ministerul roman al Apararii ca adapostul oilor aflat la circa zece metri de gardul ce inconjoara sistemul antiracheta Aegis Ashore ”submineaza exigentele minimale de securitate si este incompatibil” cu functionarea unor instalatii militare. Astfel ca a inceput o batalie judiciara intre MApN si crescatorul de oi, care dureaza de peste trei ani, iar astazi Inalta Curte de Casatie si Justitie ar urma sa se pronunte asupra unuia din aspectele acestui caz.

Marul discordiei un adapost pentru animale si un teren in coasta Pentagonului

Potrivit primarului Damian, Dumitru Bleja a cumparat, in 2007, aproape un hectar de teren langa baza Deveselu. Un an mai tarziu, a ridicat un adapost pentru oi, inainte de inceperea lucrarilor pentru scutul antiracheta. Dar Bleja, admite primarul, nu a obtinut si nici nu a cerut autorizatie de constructie, potrivit legii.

Ciobanul vrea despagubiri de 18.000 euro

In fata plangerilor depuse de autoritatile romane, ciobanul nostru (63 de ani) a cerut daune in valoare de 18.000 de euro in cazul unei demolari a adapostului pentru oile sale, care masoara 132 de metri patrati. Pentru primar, situatia este ”jenanta”. ”Am semnat un tratat cu americanii si trebuie sa-l respectam”. Fara a comenta acest dosar, SUA saluta ”parteneriatul puternic si continuu cu aliatii romani, care permite continuarea operatiunilor” la baza Deveselu, potrivit unui purtator de cuvant al sistemului naval american in Europa, Africa si Asia de Sud-Vest, Tim Pietrack. Sistemul antiracheta a fost inaugurat in 2016, provocand mania Rusiei care-l considera ca o amenintare pentru propria securitate. Constructia a costat aproximativ 800 millioane de dolari.

Parerile sunt impartite

La Stoenesti, locuitorii sunt reticenti sa vorbeasca pe marginea acestei situatii inedite, vina fiind atribuita ba primarului, ba lui Bleja. ”Cand este vorba de construirea unei simple autostrazi, oamenii trebuie sa accepte conditiile autoritatilor” insarcinate cu exproprierile, estimeaza patronul unui bar. ”Nu trebuie sa facem lucrurile numai dupa capul nostru. Proprietarul trebuie sa ajunga la un acord cu unitatea militara si cu primaria”, estimeaza Nicoleta Nacu, o pensionara in varsta de 69 de ani. ”In plus, despagubirile pe care le cere ciobanul sunt exagerate, pana la urma adapostul nu este atat de mare”, adauga femeia. Un consilier local in acuza insa pe Dumitru Bleja ca a cumparat terenul si a construit adapostul pentru oi ”tocmai pentru a obtine despagubiri importante din partea americanilor”. ”Exclus” a replicat avocatul lui Bleja, Serban Dinu. ”Nimeni nu stia, in 2007, ca Deveselu va fi ales pentru a gazdui scutul”, a declarat avocatul pentru Afp. Asteptand verdictul justitiei romane, ciobanul,  care a refuzat orice interviu, s-a retras cu tot cu oi la Caracal, orasul sau natal, situat la 15 kilometri de Stoenesti.

author avatar
Tudor Borcea
300 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger