AcasăNewsO staţie de metrou supraterană va fi construită între staţia de metrou...

O staţie de metrou supraterană va fi construită între staţia de metrou Berceni şi Şoseaua de Centură

metroulO staţie de metrou supraterană va fi construită între staţia de metrou Berceni şi Şoseaua de Centură

Zona de sud a Bucureștiului face un pas decisiv către transformarea în noul hub de business al Capitalei și generarea a mii de locuri de muncă bine plătite.

După investițiile masive în infrastructura rutieră, derulate în ultimii 4 ani, acum a venit vremea debutului lucrărilor de construire a noii stații de metrou de pe șoseaua Berceni, proiect realizat în premieră de o autoritate locală, Primăria Sectorului 4.

Procedurile de derulare si urmărire a contractului se execută de către Primăria Sectorului 4, iar Metrorex asigură asistenţa tehnică.

Contractul de finanțare cu fonduri europene nerambursabile a acestui proiect a fost semnat de către Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, în prezența Directorului Executiv al Direcției Accesare Fonduri din cadrul Direcției Generale Organism Intermediar pentru Transport, Cătălin Costache, încă de pe 4 decembrie, iar astăzi, documentul a fost parafat și de către Ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

În aceste condiții, edilul urmează să dispună începerea lucrărilor, ce vor fi încheiate în următoarele 22 de luni.

Noua stație de metrou va fi construită între stația Berceni, actualul capăt de linie al Magistralei 2 de metrou și Șoseaua de Centură. Cu o suprafață desfășurată de 15.100 mp, stația va fi una supraterană, însemnând o clădire cu subsol, parter și două etaje.

Lungimea noului traseu, care va avea o cale dublă de rulare (două linii distincte, față de o singură linie tehnică, necorespunzătoare traficului de calători, cum este în momentul de față) se va întinde pe 1,6 kilometri.

Dintre cele șase zone de acces pietonal două vor fi situate pe partea opusă a Șoselei Berceni, fiind asigurată legatura printr-un pasaj pietonal subteran.

De asemenea, din cele două iesiri, se va face legatura directă cu parcarea de tip park &ride, care va fi amenajată în imediata apropiere.

Mai mult, fiind o stație supraterană, proiectul prevede inclusiv instalație de degivrare a căii de rulare, care să permita exploatarea în condiții de siguranță pe timp de iarnă. Lucrările au ca termen de finalizare 22 de luni de la ordinul de începere al acestora.

Cu aceste fonduri noi de 50 de milioane de euro aduse astfel în Sectorul 4, zona de sud devine punct nodal al înființării hub-ului de business de care avem atâta nevoie.

Direct sau indirect, fondurile europene pe care le-am atras vor aduce noi locuri de muncă bine plătite, deci un trai mai bun pentru oameni, începând cu angajații firmelor românești ce vor lucra efectiv la stația de metrou și terminând cu toți cei care o vor folosi pentru a ajunge mai rapid la serviciu sau unde au nevoie. Nu în ultimul rând, stația de metrou înseamnă fluidizarea traficului rutier.

Mașinile vor fi lăsate în parcările pe care noi le-am construit deja în jurul stațiilor de metrou, astfel încât valorile de trafic se vor reduce substantial, fapt ce duce în mod clar la reducerea poluării și la un aer mai curat!”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

Conform statisticilor, magistrala 2 de metrou reprezintă 25% din totalul liniilor Metrorex și suportă zilnic 50% din fluxul de trafic al întregii rețele de transport subteran din Capitală.

author avatar
Andrei Ștefan