AcasăNewsO sansa nesperata pentru Europa: America ne ajuta cu “sfaturi”!

O sansa nesperata pentru Europa: America ne ajuta cu “sfaturi”!

Intalnirea dintre liderii europeni si presedintele american s-a soldat cu rezultate modeste, menite sa creeze impresia ca reprezentantii celor doua continente au gasit solutia pentru depasirea crizei economice. Presedintele Obama a anunat ca SUA se va implica in sprijinirea Uniunii Europene, dar nu a mentionat si in ce fel o va face!

AIR France se orienteaza spre China si Japonia

Explicatia este simpla si anume aceea ca America nu mai este in pozitia de-a ajuta Europa, asa cum o facuse la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial si ca urmare este clar ca ajutorul se va limita la sfaturi, bazate pe experienta SUA din timpul propriei crize economice. De altfel, se stie ca o serie de fonduri americane au inchis “robinetul” catre bancile europene, fortandu-le sa ridice standardele folosite la acordarea de imprumuturi sau sa retraga finantarea acordata chiar si unor clienti traditionali. In aceste conditii, Air France se uita cu atentie catre bancile chinezesti si japoneze, care ar putea finanta proiectele de viitor ale companiei, luand locul bancilor europene. Si constructorul de aeronave Boeing a avertizat ca actuala criza din Europa ar putea sa-i afecteze strategia financiara de anul viitor, in conditiile in care s-ar putea ca o parte dintre bancile, care urmau sa finanteze achizitionarea aparatelor de zbor, ar putea traversa perioade dificile!

Parteneri traditionali pe vorbe

In aceste conditii, atat Barak Obama, cat si Herman Van Rompuy si Jose Manuel Barosso, sunt constienti ca intalnirea de ieri nu a condus la adoptarea unor masuri concrete, care sa diminueze efectele crizei, insa are meritul ca va da un semnal clar, menit sa demonstreze ca zvonurile privind reorientarea americanilor catre Asia sunt neintemeiate si ca cele doua mari puteri vor continua sa fie parteneri stategici. Semnalul de incredere nu este chiar lipsit de importanta, fiind stiut faptul ca, mai ales in domeniul financiar, siguranta ca lucrurile merg bine poate face ca un business, chiar mai putin performant, daca nu este pus sub presiune, sa dea in final rezultate foarte bune! Ideea ca relatiile dintre Europa si SUA raman neschimbate, chiar daca in realitate, din pacate, nu este tocmai asa, va ajuta, mai ales batranul Continent, sa demonstreze ca partenerii traditionali au aceeasi incredere si ca nu trebuie sa evite sa faca afaceri sau sa investeasca in Uniune, fiind astfel o invitatie si pentru cei care, momentan, ezita, nestiind incotro se indreapta Europa!

author avatar
Silviu Ionescu
421 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger