AcasăNewsO romanca din Bristol a obtinut 25.000 de lire ajutor casnic

O romanca din Bristol a obtinut 25.000 de lire ajutor casnic

Firuta Vasile

Firuta Vasile a obtinut sprijin financiar de 25.000 de lire pe an, ca sa poata sa-si intretina copiii si sa le ofere un trai decent.

Firuta Vasile

Firuta, in varsta de 27 de ani, mama a patru copii, a aplicat pentru ajutor casnic in 2010, dar cererea i-a fost respinsa. „Mi s-a spus ca sunt romanca, iar legea e foarte restrictiva pentru noi”, declara Firuta cotidianului Daily Mail. „Am facut apel, cu un avocat inimos, si am obtinut ajutorul.” Cetatenii romani si bulgari trebuiau sa se incadreze in una din trei categorii ca sa obtina ajutoare sociale: sa fie lucratori cu acte in regula in agricultura sau constructii, sa aiba aptitudini deosebite intr-un anumit domeniu sau sa fie proprii angajati, cu numar de asigurare si inregistrati la Taxe. Firuta si-a ales ultimul domeniu, pentru ca cei patru copii – de 11, 7, 6 si 2 ani – nu-i permiteau sa aiba o slujba in afara domiciliului.

Firuta vrea sa ofere copiilor ei un trai decent

Firuta a emigrat in Marea Britanie in 2007 si sta in Bristol, intr-un apartament cu trei camere. De atunci n-a gasit alta slujba decat sa vanda revista Big Issue, creata in 1991 pentru oamenii fara domiciliu, sa poata avea un venit. Vanzatorii nu trebuie neaparat sa fie de pe strada, ci si oameni in pericol de a-si pierde locuinta.

Britanicii s-au inflamat

Apartamentul inchiriat este modest, dar Firuta il ingrijeste bine

Firuta cumpara un numar de reviste din banii ei, apoi le vinde pe strada, castigand saptamanal 100 de lire, insuficient pentru chirie si cresterea copiilor, dintre care unul sufera de un handicap. Acum, Firuta castiga, 326 lire ajutor de credit, 60,50 lire alocatie copil, 49, 30 lire ca insotitor de persoana cu handicap si 55,50 lire in sprijin pentru cariera,  plus 50 de lire ajutor casnic. Britanicii s-au inflamat in urma publicarii articolului, spunand ca e „un caz tipic de fraudare a sistemului, romanca fiind doar varful vizibil al bandei”. Nici ministrul Muncii, Chris Grayling, nu este de acord cu decizia tribunalului, dar admite ca platitorii de taxe trebuie protejati.

author avatar
Adina Mutar
316 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger