AcasăNewsO profesoară de la Colegiul Gheorghe Lazăr din Capitală explică în 6...

O profesoară de la Colegiul Gheorghe Lazăr din Capitală explică în 6 puncte de ce nu renunță la grevă

profesoaraO profesoară de la Colegiul Gheorghe Lazăr din Capitală explică în 6 puncte de ce nu renunță la grevă / foto: Facebook

Anda-Irina Sturza predă filosofia la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, în București, și se află în grevă generală din 22 mai.

Ea sintetizează, în șase puncte, ceea ce vor greviștii și de ce nu acceptă propunerile celor din Guvern, potrivit libertatea.ro.

„Eu marți sunt în grevă”

1. Să intre oameni competenți în sistem, să nu mai fugă tinerii de învățământ.

Dar asta presupune un salariu de 4.000 de lei pentru profesorul debutant. O selecție reală a tinerilor profesori nu se poate realiza dacă ai de ales între trei debutanți cu 5 la Fizică/Chimie/Filosofie etc. la Titularizare, dintre care unii se mai confruntă eventual și cu instabilitate emoțională. Pentru buna pregătire a copiilor noștri, pentru că vedem cum învățământul se degradează an de an, este inacceptabil să mai tolerăm condiția profesorului debutant de azi (2.500 de lei net).

Tinerii absolvenți bine pregătiți ai tuturor facultăților nu mai vin în învățământ. În contextul unei economii de piață liberă se duc către joburi bine plătite. Un procent enorm de profesori urmează a se pensiona în viitorul apropiat. Cine mai vine din urmă, care să fie și bun? Din experiență vă zic că nimeni nu sacrifică viața în numele vocației, ci invers, vocația e sacrificată în numele vieții: cunosc zeci de profesori tineri bine pregătiți care au abandonat corabia după 2 sau 3 ani de imposibilitate practică de a trăi așa.

2. Vrem selecție corectă a oamenilor care ajung la catedră. Să plece toți incompetenții care (ne) pot distruge psihic copiii.

Dar pentru asta ai nevoie de punctul I. Fără salarii cât de cât decente nu ți se vor prezenta la post decât incompetenții, impostorii sau unele persoane decente care au, eventual, venituri alternative, deci mai puțin timp de investit în ore bine făcute și în grija față de copii.

3. Vrem legi ale educației elaborate împreună cu noi, în urma unor consultări reale, nu de formă.

Aceste legi pot să remedieze problemele reale din sistem, nu cele imaginare, ale unor experți ai educației care nu au trecut niciodată pe la catedră.

4. Vrem cursuri de formare continuă de calitate, o formare reală, asigurată de sistem, nu plătită din buzunarele noastre și așa goale.

5. Vrem să revenim la catedre și să ne facem meseria pe care o iubim, dar nu în calitate de cerșetori, ultimii dintre oameni în societate, mereu sacrificați în fața altor priorități.

Vrem ca propriii noștri copii, ca elevii noștri, ca viitorii copii ai elevilor noștri să beneficieze de un învățământ de calitate, nu de cadre didactice cu 4 și 5 la Titularizare sau, mai rău, necalificate!

6. Vrem o societate educată, cu resursă umană competitivă pe piața muncii.

Pentru că altfel nu va mai veni nicio companie multinațională să îți angajeze în România tineri care au învățat matematică și informatică de la profesori de nota 5. Vor merge în India acele companii, pentru că India este deja în competiție cu noi pe această piață, cu diferența că India investește mai mult decât noi în Educație.

author avatar
Andreea Vlad
1.654 afisari

18 COMENTARII

  1. ” 4.000 de lei pentru profesorul debutant”
    Ce te fraca salariul debutantilor. S-ar putea sa nu mai ai catedra la care sa te intorci.
    Protestul sindical s-a politizat.

    • Trei din cereri este treaba guvernului.
      Auzi la ea: cer majorarea salariului debutantilor la 4000 lei ptr a atrage ”oameni” pregatiti. Asta face Deca cu romania educata.

  2. „Să plece toți incompetenții care (ne) pot distruge psihic copiii.”?
    Dar când i-au distrus psihic cu „școala online”, cu botnițele pe față, cu „vaccinurile”, când v-au implicat și pe voi, cadrele didactice, în crima asta, de ce n-ați mai făcut grevă?
    Dar când ministerul schimbă programa, își bate joc de istoria României și de Limba Română, de ce nu faceți grevă?
    Dar când vă certați între voi ca țiganii prin cancelarii, de ce nu faceți grevă?
    Dacă doamna profesoară ar răspunde în trei puncte, n-ar fi rău.

    • Directivele și liniile directoare în învățământul din toate țările vin de la UNESCO. Guvernele ticsite de marionete doar le transpun în programe de educație. Acolo e originea dezastrelor din educație.

      • Da, așa e, și aș fi curios să văd o guristă din asta care se dă mare deontoloagă și mare pedagog răspunzând la câteva întrebări din alea pe față și în direct cu același tupeu și aceeași bogăție de vorbe goale.

        Doamnă profesoară Anda-Irina Sturza, care predați filosofia la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, în București, ce-ar fi să vă asumați și propriul rol și să veniți cu o completare la punctele alea?

          • NIK toti te f ut in gura desi tu le ceri sa o faca in k ur. Asta’i ghinionul tau ai gura plina mereu.
            Ai parasit gara din Tiraspol si te-ai retras in tintirim sa sugi p ula la morti?
            Ai inceput sa puti urat securoiule.

    • Și încă ceva, doamna profesoară: exemplul cu multinaționalele care nu vor mai veni în România ar trebui să vă facă să vă înroșiți de rușine.
      Asta e problema, că nu vor mai veni multinaționalele? Și ĂSTA e unul din punctele alea faimoase pentru care faceți grevă, doamna profesoară? Multinaționalele?
      Chiar nu vă e jenă deloc, nu-i așa? Rușinea v-a dispărut din caracter, da? Decența, idem. Logica, ibidem.

      Să vă fie rușine, doamnă Anda-Irina Sturza. Să trăiți cu rușinea cât mai mult posibil.

  3. Ce mai vreti fratilor,carcotasilor,nemultumitilor ? V-a pus la despozetee Esuatul Rooomania educaata ? V-a pus,dar voi sunteti de vina ca nu o respectati. La Rooomania mafiota adaugat si el o mica dar valorosa contributie,Rooonmania esuaata ? A contribuit. Acum mai are cateva luni la dispozitie de dezmat pe banii publici,si dupa el potopul,praful si pulberea.

  4. Ce mai vreti fratilor,carcotasilor,nemultumitilor ? V-a pus la despozetee Esuatul Rooomania educaata ? V-a pus,dar voi sunteti de vina ca nu o respectati. La Rooomania mafiota adaugat si el o mica dar valorosa contributie,Rooonmania esuaata ? A contribuit. Acum mai are cateva luni la dispozitie de dezmat pe banii publici,si dupa el potopul,praful si pulberea.

  5. Tanti !!! Dupa ce ti-am citit logoreea si daca nu mi-ai fi spus ce predai, stiam . Este exact gargara filosofiei de azi, adica vorbe, vorbe fara continut. Povesti. Povesti care din pacate, fata de cele scrise odata, acestea sant lipsite de orice invataminte, cum ni se spunea noua la clasele primare. Cand un lucru merge bine (invatamantul 1990), de ce trebuie schimbat ??? Daca-l schimbi, de ce nu pui ceva mai bun in loc ??? l L-ati schimbat si l-ati redus pana a ramas doar praful de pe toba, iar acum culegeti ”roadele”. Sa va fie de bine !!! Daca ma gandesc mai bine, ”mania proletara”a profesorilor nu s-a manifestat decat atunci cand era cazul de mariri de salarii, nicidecum atunci cand toti ”neavenitii” din minister isi satisfaceau placerile ”brahmane” cu tot felul de PROSTII numite reforme. ”Poeziile” astea, pe care le debitezi, in fata carora se entuziasmeaza toti analfabetii functionali, manuitori de pix sau microfon, sant un mare FÎSS, (scris asa cum era scris atunci cand din scoala te alegeai cu invatatura pentru viata, nu ca acum cand invatatura din” spatele blocului” e dusa in scoala).

  6. Favaco, tu vrei sa te numim jurnalist?! Cine te-a învățat sa copiezi articole din alte ziare??? SICTIR!!!

  7. Doamna profesoară ,la copii care sunt în an terminal și de trei săptămâni nu au mai fost la școală, Vă gândiți? Cum se vor prezenta ei la aceste examene? vă spun eu cum .copilul meu ,care este clasa a VIII a, făcut de trei ori mai multe meditații în aceste saptamani și știți din ce bani? din banii mei de farmacist primar cu vechime de 30 de ani, salariu Care este de 4000 lei.Rusine vouă!

  8. Din păcate lipsa școlii și a educației se vede clar în comentariile unora de aici, trivialitățile sunt sigur că le veți adresa peste ceva timp autorităților atunci când lipsa unor reforme stringente în societate va determina acele multinaționale să părăsească România iar guvernul nu va fi în stare să ofere în locul lor nimic așa cum în 33 de ani nu a oferit nimic altceva decât posturi călduțe de bugetari la stat. Stați liniștiți că alea nu-s pt. voi neterminații ce proferă trivialități pe aici !
    Sau pot fi dacă învățați să-i pupincuriți !

  9. Profesorii au dreptate, să continue grevă. Ce se întâmplă când, spre exemplu,la Scoala 28 din Galați, profesoara de limba română la clasele a VIII-A nu a terminat de predat materia,a întrat în grevă și pregătește elevii acasă pe bani. La alte școli din Galați profesorii care se respectă, deosebiți au chemat elevii la școală sa-i pregătească, nu pe bani,deși și acești profesori au semnat pentru grevă. Pădure fără uscaturi nu există.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger