AcasăNewsO pandemie ar costa economia mondială 1000 miliarde de dolari

O pandemie ar costa economia mondială 1000 miliarde de dolari

Extinderea coronavirusului  ar putea deveni prima pandemie din era globalizării, o perspectivă terifiantă în contextul în care  numărul deceselor se apropie de 3.000, cazurile  raportate oficial depăşesc 80.000 iar epidemia din Italia a închis cele mai bogate segmente din economia sa.

Această urgenţă medicală mondială ar putea anula mai mult de 1.000 de miliarde de dolari din Produsul Intern Brut global iar atât SUA cât şi zona euro ar intra în recesiune în prima jumătate a lui 2020 – un scenariu descris de  Oxford Economics drept „un şoc scurt dar foarte violent la adresa economiei mondiale”. La nota de plată  se cumulează perturbarea liniilor de aprovizionare şi reducerea comerţului şi investiţiilor, reducerea productivităţii şi diminuarea călătoriilor, absenteism de la locurile de muncă. Deja investitorii dau primele semne de nervozitate: bursele Statele Unite scad iar indicele S&P 500 este cel mai important declin din ultimii doi ani, după luna februarie 2018. Iniţial încrezători, oficialii băncilor centrale şi guvernele  au mizat pe faptul că epidemia de coronavirus nu va afecta prea mult economia mondială, dar acum această atitudine e pusă sun semnul întrebării. Pentru moment, FMI estimează că virusul va şterge doar 0,1 puncte procentuale din prognoza sa potrivit căreia economia mondială va înregistra un avans de 3,3% în 2020, însă economistul şef al instituţiei, Gita Gopinath, a spus că o pandemie ar putea provoca „un scenariu negativ”. Mai pessimist decât FMI este preşedintele UBS Group AG: Axel Weber  a avertizat că avansul economiei mondiale va înregistra o contracţie semnificativă de la 3,5% până la 0,5%, în timp ce economia Chinei va înregistra scăderi în primul trimestru. Banca Mondială  susţine că o pandemie distructivă ar putea provoca decesul a până la 50 milioane de persoane şi ar costa 5% din PIB-ul mondial.

Italia a găsit vinovatul

Potenţialul responsabil pentru răspândirea virusului în nordul ţării este un spital  unde nu au fost respectate măsurile de siguranță, în timp ce numeroși oameni au încălcat recomandările și au plecat din localități aflate în carantină. Premierul Giuseppe Conte a criticat situaţia „complet inadecvată” dintr-un spital din Lombardia şi a acuzat că acolo s-au încălcat protocoalele: „Este clar că a existat un focar şi că virusul s-a răspândit de acolo. Până acum se știe, a existat management la nivelul unei structuri spitalicești care nu este în întregime în conformitate cu protocoalele prudente recomandate în aceste cazuri, iar acest lucru a contribuit cu siguranță la răspândire.” Principalul focar al epidemiei a fost identificat la Codogno, în apropiere de Lodi, la 60 km sud de Milano. În această localitate de 15.000 de locuitori a fost spitalizat miercurea trecută un bărbat de 38 de ani, considerat drept ‘pacientul numărul zero’ –  sursa unui număr mare de cazuri identificate în Lombardia(nord-vest), regiunea cea mai afectată de virus, cu 172 de cazuri depistate dintr-un total de 229 în Italia, inclusiv şapte decese. Autorităţile italiene au confirmat primul caz de coronavirus înregistrat în sudul ţării, la o femeie originară din Bergamo, la nord-vest de Milano, care se afla în vacanţă la Palermo (Sicilia). Pacienta  este internată şi plasată sub observaţie la secţia de boli infecţioase a spitalului Cervello din Palermo.  Noul coronavirus a infectat cel puţin 231 de persoane în această ţară, printre care au fost raportate şi 7 decese.

Vaticanul se dezinfectează

Vaticanul  a decis să anuleze unele evenimente programate în spaţii închise pentru următoarele două zile, la care participă mulţi oameni, a anunţat purtătorul de cuvânt Matteo Bruni. Printre evenimentele anulate nu se numără şi audienţele generale, desfăşurate în spaţiul deschis din Piaţa Sf. Petru. Au fost instalate dozatoare cu soluţie dezinfectantă în locaţiile de acces în Cetatea Vaticanului, iar o asistentă şi un medic de gardă vor oferi asistenţă imediată în clinici dacă există pacienţi cu simptome similare celor ale coronavirusului. Până în prezent  nu au fost detectate cazuri de coronavirus la Vatican,  Direcţia pentru Sănătate a Statului Vatican este în contact cu guvernul italian, cu Ministerul Sănătăţii şi cu autorităţile regionale pentru a adopta „recomandări precise”. Italia este  cea mai afectată ţară din Europa şi a treia din lume după Coreea de Sud şi China.  Regiunea Lombardia, la graniţa cu Elveţia, şi Veneto, la graniţa cu Slovenia, fiind de asemenea vizate Piemont, care se învecinează cu Franţa, şi Trentino-Tirolul de Sud, la graniţa cu Austria.

Parlamentul European recomandă autoizolarea

Legislativul comunitar le-a recomandat membrilor săi de personal să ‘rămână acasă în autoizolare’ dacă în ultimele 14 zile au călătorit în regiunile din nordul Italiei afectate de coronavirus. Angajaţii sunt sfătuiţi să-şi verifice temperatura de două ori pe zi şi să lucreze de acasă dacă au călătorit recent în regiunile italiene Lombardia, Piemont, Emilia-Romagna şi Veneto, ori în China, Singapore sau Coreea de Sud. Autorităţile din regiunile Lombardia şi Veneto, importante centre industriale şi financiare ale Italiei, au închis şcoli, universităţi, muzee şi cinematografe pentru cel puţin o săptămână şi au interzis adunările publice. Lombardia, unde se află şi capitala economică a Italiei, Milano, rămâne regiunea cea mai afectată, cu 72 de cazuri de infectare confirmate. Uniunea Europeană a anunţat că o interdicţie de deplasare în interiorul spaţiului Schengen nu este avută în vedere deocamdată, dar că pregăteşte planuri de urgenţă. Comisia Europeană şi-a sfătuit personalul să-şi suspende călătoriile ‘neesenţiale’ în China.  Epidemia de coronavirus ‘este la porţile noastre’, a declarat ministrul francez al sănătăţii Olivier Veran: “Avem o mulţime de alerte. Noi ne pregătim, pregătim toate sistemele de supraveghere sanitară şi de intervenţie atât în oraşe, cât şi în spitale, în cazul că epidemia va veni.Suntem în faza de anticipare, de adaptare”.

Frica de coronavirus a cuprins şi piaţa jucăriilor

Nu va exista un pavilion chinez la ediţia din acest an a Salonului jucăriilor de la New York (25.000 de reprezentanţi), iar problemele cu care se confruntă cea de a doua economie mondială se resimt şi asupra vânzărilor din această industrie.  Producţia Chinei, de departe cel mai mare producător mondial de jucării, a încetinit brusc pe măsură ce activitatea a fost paralizată de epidemia de coronvirus. Din fericire pentru sectorul jucăriilor, virusul a lovit după sezonul sărbătorilor de sfârşit de an,  însă măsura în care China produce aproximativ 85% din jucăriile vândute în SUA, anumite produse ar putea fi victima unei epuizării stocurilor în vara acestui an. “Epidemia de coronavirus va avea un efect major la nivel mondial şi este cel mai grav lucru pe care l-am cunoscut în 41 de ani în industria jucăriilor”, a avertizat  Isaac Larian, director general la MGA Entertainment, companie care  a recurs la rezervele sale pentru a putea să îşi aprovizioneze clienţii cu păpuşi „LOL Surprise”, unul din cele mai bine vândute produse. Organizatorul târgului, Toy Association, a decis  să anuleze pavilionul chinez, ceea ce înseamnă pierderea a 47 de expozanţi şi a aproximativ 550 de participanţi, explică preşedintele Steve Pasierb. Mai multe companii membre ale Toy Association care produc jucării în India, Malaezia sau alte pieţe din regiune s-au plâns deja de lipsa de piese sau de materii prime provenite din China.

Trump loveşte în Covid-19

Administraţia Trump a cerut Congresului fonduri de 2,5 miliarde de dolari pentru a lupta împotriva răspândirii rapide a coronavirusului – Casa Albă a anunţat că peste un miliard de dolari din această sumă sunt destinaţi vaccinurilor.

Fondurile vor fi destinate testelor de laborator, carantinei, dezvoltării de vaccinuri şi realizării de stocuri de echipamente personale de protecţie, cum sunt măştile. “Administraţia Trump continuă să ia foarte în serios răspândirea Bolii coronavirusului COVID-19 şi transmite Congresului un plan de finanţare suplimentară cu 2,5 miliarde de dolari pentru a accelera dezvoltarea de vaccinuri, sprijinirea stării de pregătire şi a acţiunilor de răspuns şi pentru procurarea echipamentelor şi materialelor atât de necesare”,  a declarat Rachel Semmel, purtătoarea de cuvânt a Biroului pentru management şi buget al Casei Albe. Însă democrata Nita Lowey (preşedinta Comisiei de credite din Camera Reprezentanţilor) consideră că această măsură este ‘cu totul insuficientă pentru a-i proteja pe americani de coronavirus’. Centrul american pentru controlul şi prevenirea maladiilor (CDC) a anunţat că în Statele Unite  există până acum 53 de cazuri de infectare cu coronavirus – 14 diagnosticate în ţară şi 39 în rândul americanilor repatriaţi de la Wuhan, principalul focar al epidemiei, şi de pe vasul de croazieră Diamond Princess plasat în carantină în Japonia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
266 afisari

2 COMENTARII

  1. Mai ieftin ar costa inventarea unui vaccin. Asa ca patroni si patroane miliardari si milionare din toate tarile, uniti-va!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger