AcasăNewsO palma de la fosta DDR

O palma de la fosta DDR

Alegatorii din estul Germaniei au umbrit duminica sarbatoarea lui Merkel, ai carui conservatori au inregistrat un scor subtire, sanctionand politica de gazduire a refugiatilor dusa de cancelar si votand apasat pentru extrema dreapta. Refugiatii au fost subiect tabu pentru Merkel, nascuta, ironie, in fosta Republica Democrata Germania.

Esticii si euroscepticii îi urează cancelarului să se spele cu imigrantii pe cap

Intrarea in Parlament a partidului Alternativa pentru Germania (AfD) semneaza reintoarcerea extremei drepte in Budestag, o premiera dupa cea de-a doua conflagratie mondiala. Rezultatele preliminare crediteau acest partid anti-UE si anti imigratie cu 22,9% in fosta Germanie de Est (DDR), un scor, arata Reuters, mult superior rezultatului national al Afd, 13%. Alternativa pentru Germania a avut in special ecou in randurile alegatorilor de sex masculin din cinci landuri ale fostei Germanii de Est, care au creditat AfD cu un scor de 26%. Crestin-democratii (CDU) lui Merkel au adunat in regiune 27,6% din sufragii, fata de 33% la nivel national. Rezultatele din fosta DDR arata clar ca efectul crizei refugiatilor, rau primita in Est, a fost subestimata in sondaje. Inflexibila la acest capitol, Merkel afla acum de persistenta diferentelor de vot intre Est si Vest, la 28 de ani de la caderea Zidului Berlinului. La inceputul lunii, un consilier apropiat al lui Merkel descria nemultumitii est-germani ca o mica minoritate si estima ca politica de primire a refugiatilor a cancelarului nu a fost un factor negativ in campania electorala.  Dar rezultatele legislativelor de duminica au aratat contrariul.

”Tradatoare” a poporului

”Alegatorii est-germani sunt mai extremi, mai putin fideli partidelor traditionale. Asa a fost mereu dupa caderea Zidului”, estimeaza Hendrik Traeger, politolog din Leipzig. In cursul aparitiei sale televizate de duminica seara, Angela Merkel a fost iar intrebata despre oportunitatea deviziei sale, de acum doi ani, de gazduire a mii de refugiati care au pornit spre Germania la pas, din gara din Budapesta. De atunci, alte mii si mii de migranti au luat ruta Balcanilor, dupa o traversare a marii Egee care i-a adus in Grecia, in speranta de a atinge pamantul german. ”Nu mai vorbim de ce s-a intamplat in 2015 si raman convinsa ca toate optiunile discutate la vremea respectiva, inclusiv dispunerea tunurilor de apa la frontiera germana sau alte masuri, erau pentru mine inacceptabile”, a declarat Merkel, justificand ”o decizie buna”. In timpul interventiilor de campanie, Merkel i-a asigurat pe alegatori ca un aflux migratoriu precum cel din 2015 nu se va mai repeta. La mai multe mitinguri din estul Germaniei, ea a fost insa huiduita si tratata drept ”tradatoare de tara”, cuvinte greu de imaginat a fi rostite inainte de criza refugiatilor impotriva unei fiice a fostei DDR. Cancelarul la crescut in spatele Cortinei de Fier, la Templin, in nordul Berlinului. Dupa felicitarile pentru obtinerea a celui de-al patrulea mandat pe care i le-a adresat presedintele Emmanuel Macron, din Franta au venit si alte mesaje pentru cancelarul Germaniei. ”Bravo aliatilor nostri ai Alternativei pentru Germania pentru acest scor istoric. Este un nou simbol al trezirii popoarelor”. Semnat: Marine Le Pen. In privinta refugiatilor, Amnesty International a raportat ieri ca majoritatea tarilor UE nu si-au tinut angajamentul de a reloca solicitantii de azil care se afla in Grecia si Italia. Ba, Ungaria si Polonia nu au primit nici macar un refugiat. Statele membre au atins doar 28,7% din obiectivul de 160.000 de solicitanti de azil stabilit in 2015, arata AI.

Dar unde-s hackerii rusi?

Cu mult inaintea alegerilor de duminica, serviciile germane de informatii atrageau atentia cu privire la posibile cyberatacuri sau ingerinte rusesti in scrutinul german, dupa modelul pe care l-ar fi practicat in SUA. Mai ales ca realegerea Angelei Merkel in functia de cancelar nu este deloc o veste buna pentru Vladimir Putin. Merkel este singurul lider mondial care reprezinta un adversar pe masura liderului de la Kremlin. Insa, surpriza. Germania nu dispune de nici o informatie privind un cyberatac sau ingerinta in procesul alegerilor legislative, a declarat pentru presa directorul Comisiei electorale centrale, Dieter Sarreither.

Afara cu ”porcii” de nazisti

Duminica seara, dupa rezultatele provizorii ale alegerilor, sute de persoane au manifestat in mai multe orase din Germania impotriva partidului Alternativa pentru Germania. Proteste in fata sediilor AfD au fost organizate in Koln, Frankfurt, Munchen si Berlin. In capitala Germaniei, cel putin 1000 de manifestanti sau scandat in fata salii din Alexanderplatz inchiriate de AfD: ”Tot Berlinul ii uraste pe nazisti”, ”nazistii afara”, ”porcii nazisti”, ”rasismul nu este o alternativa”. Politia a facut arestari. Cu 13% din sufragii, ceea ce ar putea insemna 90 de deputati in Bundestag, AfD, partid anti-elite, anti-islam, anti-UE s-a impus duminica drept a treia forta politica a tarii. Infiintat in 2013, AfD este deja prezent in 13 din cele 16 parlamente regionale germane si in Parlamentul European. Ieri, Frauke Petry, copresedinta a AfD, a anuntat ca nu va face parte din grupul parlamentar al partidului, estimand ca formatiunea politica nu mai poate fi credibila in conditiile in care, in ultimele saptamani, si-a inmultit mesajele radicale impotriva imigrantilor si musulmanilor.

author avatar
Tudor Borcea
119 afisari
Zenville

Ultimele știri

Chirica și Alexe, întâmpinați de protestatari la deschiderea terminalului T4 al Aeroportului Iași – FOTO

În ziua în care are loc deschiderea noul terminal T4 al Aeroportului Iași, doi lideri locali s-au trezit cu o primire la care, cel...

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...
proger