AcasăNewsO noua reuniune in format Normandia, la Berlin. De cate mai are...

O noua reuniune in format Normandia, la Berlin. De cate mai are nevoie Ucraina?

Merkel, Hollande, Putin si Porosenko negociaza iar pe ruinele Ucrainei

Reprezentantii Germaniei, Rusiei, Frantei si Ucrainei se vor reuni, vineri, la Berlin, pentru a discuta solutionarea crizei din Ucraina, potrivit purtatorului de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert.

Merkel, Hollande, Putin si Porosenko negociaza iar pe ruinele Ucrainei

Potrivit lui Seibert, va fi o reuniune ”la nivel inalt”. O intalnire Merkel-Putin, Hollande-Porosenco a fost evocata si de agentia Bloomberg, anunta Sputnik. Termenul ”format Normandia” face referire la prima intalnire intre  Putin si Porosenko, organizata sub egida presedintelui Francois Hollande si cancelarului Angela Merkel, in paralel cu ceremoniile comemorarii a 70 de ani de la debarcarea aliata in Normandia, care au avut loc anul trecut, in 6 iunie. In 12 februarie, la Minsk, in ”format Normandia”, Franta, Rusia, Ucraina si Germania au semnat un al doilea acord pentru a pune capat conflictului din estul Ucrainei, in special privind incetarea focului si retragerea armelor grele de pe linia confruntarilor.

Rol intarit al OSCE pe linia frontului

Ucraina a afirmat, ieri, ca a obtinut acordul Germaniei, Frantei si Rusiei pentru a intari misiunea OSCE in a desfasura observatori in punctele fierbinti ale liniei frontului, in estul separatist, unde au fost constatate violari ale armistitiului, anunta AFP. Potrivit presedintiei ucrainene, acordul a fost obtinut, in noaptea de luni spre marti, in timpul unei convorbiri telefonice intre cei partru sefi de stat, iar observatorii isi vor incepe misiunea ”in zece localitati”. Autoritatile germane , franceze si ruse au raportat, de asemenea, aceasta conversatie in comunicatele lor , fara a mentiona acordul privind desfasurarea de observatori in hotspot-uri, propus de Kiev .

Kievul: Fara Crimeea, nu putem avea relatii normale

”A fost mereu o problema de lipsa de incredere in relatiile dintre Ucraina si Rusia, nu putem conta pe acordurile semnate intre noi si Rusia”, a declarat, ieri, ministrul de Externe ucrainean, Pavlo Klimkin, aflat in Japonia, la o zi dupa intalnirea de luni intre John Kerry si Serghei Lavrov, in urma careia secretarul de Stat american s-a declarat ”plin de speranta” in reglementarea situatiei din Ucraina. Klimkin a mai declarat ca o normalizare a relatiilor dintre Rusia si Ucraina nu va fi posibila decat daca peninsula Crimeea, aflata sub control rusesc, va fi returnata Kievului, potrivit Moscow Times. El a adaugat ca frontiera intre Rusia si Ucraina trebuie inchisa complet pentru ca armistitiul sa fie respectat, pentru a se inlatura orice sprijin din partea Rusiei acordat rebelilor. Armistitiul a intrat in vigoare in 15 februarie dar Kievul si separatistii s-au acuzat in repetate randuri de incalcarea acestuia. Pe teren, in ciuda unei relative acalmii, care dureaza de mai multe zile, tiruri si confruntari sporadice au fost inregistrate, potrivit fortelor ucrainene.

author avatar
Tudor Borcea
176 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger