AcasăNewsO grădină zoo dintr-un parc vechi de 117 ani se închide definitiv

O grădină zoo dintr-un parc vechi de 117 ani se închide definitiv

zooO grădină zoo dintr-un parc vechi de 117 ani se închide definitiv

Grădina zoologică din Piatra Neamț se închide definitiv, după ce a funcționat timp de 117 ani. Municipalitatea a luat decizia să desființeze parcul după ce în mediul virtual a apărut un filmuleţ cu o ursoaică traumatizată în captivitate.

Andrei Carabelea, primarul de la Piatra Neamţ, a iniţiat în februarie un sondaj pe Facebook despre utilitatea grădinii. Marea majoritate a respondenţilor au fost pentru închiderea activităţii. Și iată că propunerea sa a fost aprobată de consiliul local.

Cei aproape 200 de locatari ai grădinii zoologice – ratoni, o maimuţă, lame, păuni, râși, dar și iepuri şi capre – vor fi relocați. Animalele vor fi preluate de ONG-uri pentru protecția animalelor și vor începe o viață mai bună, din august, transmite presa locală.

„La desfiinţarea acestei grădini zoologice a dus doar conştiinţa, nu doar a mea, ci a întregii comunităţi şi a majorităţii consiliului local. Ne aducem aminte acele imagini care ne-au cutremurat, alertându-ne ca această grădină zoo a lăsat o amprentă negativă asupra animalelor care au vieţuit în ea. Ne aducem aminte imaginile cu ursoaica Ina care se învârtea în doi metri pătraţi”, a declarat edilul din Piatra Neamț.

Iniţiativa a fost susţinută şi de activiştii de mediu

„Sunt animale sălbatice din multiple specii care au nevoi conform necesitaţilor fiziologice ale speciilor lor şi comportamentului lor. Și aceste condiţii nu puteau fi respectate. De exemplu, râsul care se găseşte acolo, două exemplare, are nevoie de sute de hectare pentru habitat, ori acolo vorbim de câţiva metri pătrați într-o cuşcă. Sunt animale care suferă teribil. Au început să manifeste sterotipuri în care se învârt în cerc în căutarea de mai mult spaţiu”, a susținut Gabriel Păun, președintele Agent Green România.

Numeroşi localnici aprobă decizia primăriei, dar alţii văd desfiinţarea grădinii zoologice ca pe-o pierdere. Spaţiul în care funcţionează acum grădina zoologică din Piatra Neamţ va fi reamenajat şi va deveni parc public.

author avatar
Andreea Vlad
185 afisari

1 COMENTARIU

  1. Niciodata nu mi-a placut sa merg la o gradina zoologica… nici cand eram mic, nici cu copii mei. Mi se parea ca as vizita o inchissoare si asta nu ca sant un mare iubitor a animalelor ci pentru ca , in gandirea mea consider ca oamenilor si animalelor le-a harazit Dumnezeu locul pe pamant. Ca oamenii le-au mutat unora locul , fie in casa cu ei , fie in custi, consider acest lucru o incalcare a CUVANTULUI si deci un pacat. Chiar si din acest motiv nu vad de ce nu se desfiinteaza toate aceste locatii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger