AcasăNewsO femeie la conducerea ONU?

O femeie la conducerea ONU?

Fostul ministru de Externe din Republica Moldova, Natalia Gherman, candideaza la postul lui Ban Ki-moon

Candidatii la postul de secretar general al Natiunilor Unite au , incepand de ieri, ocazia sa-si prezinte programul in fata Adunarii Generale a ONU, in cadrul unor audieri care vor dura trei zile. Printre aspirantii la fotoliul lui Ban Ki-moon se numara si fostul ministru de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman.

Fostul ministru de Externe din Republica Moldova, Natalia Gherman, candideaza la postul lui Ban Ki-moon

Mai mult de un sfert din tarile membre vor ca noul secretar general al ONU sa fie o femeie, o premiera de la crearea organizatiei, acum 70 de ani, informeaza Reuters. Jumatate din candidatii la succesiunea lui Ban Ki-moon sunt femei. Cel de-al doilea mandat (cinci ani) al actualului secretar general se termina in decembrie. Inca doua premiere:  lista candidatilor a fost facuta publica pe Internet iar candidatii vor fi audiati de Adunarea Generala, fiecare avand la dispozitie doua ore pentru a se prezenta si a raspunde la intrebari.Procesul de selectie este controlat de cei cinci membri permanenti ai Consiliului de securitate: Franta, SUA, Marea Britanie, China si Rusia, care dispun de drept de veto.

Un secretar sau un general?

Potrivit unor surse diplomatice, Rusia nu este entuziasta de aceasta transparenta. Interesul principal al Moscovei este sa se asigure ca noul secretar general va fi originar din Europa de Est, conform unei traditii nescrise potrivit careia postul sa fie atribuit pe rand reprezentantilor a diverse regiuni din lume. Femei candidate sunt: Irina Bokova (Bulgaria) directoarea UNESCO, Vesna Pusic (Croatia), Natalia Gherman (Republica Moldova), doi fosti ministri de Externe si fostul premier al Noii Zeelande, Helen Clark. Barbatii candidati sunt: Srgjan Kerim si Igor Luksic (fosti ministri de Externe ai Macedoniei si Muntenegru), fostul presedinte Sloven Danilo Turk si fostul premier portughez Antonio Guterres. Potrivit unor surse diplomatice, cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate prefera ”un secretar decat un general”. Insa alte tari vor de data aceasta ”un general” pentru a face ordine in mai multe afaceri care au umbrit reputatia ONU, in special cele legate de abuzuri sexuale din partea Castilor Albastre in Republica Centrafricana.

author avatar
National
247 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger