AcasăNewsO expoziție cu totul specială, în Beiuș: viorile cu goarnă ale meșterului...

O expoziție cu totul specială, în Beiuș: viorile cu goarnă ale meșterului popular Cornel Palladi

O „manifestare culturală între prieteni”, găzduită de meșterul popular Cornel Palladi, le-a oferit ocazia celor care au trecut pragul expoziției deschise sâmbătă, 13 martie, chiar în gospodăria artistului, din centrul orașului Beiuș, să admire viorile cu goarnă pe care chiar acesta le-a realizat.

Expoziția este amenajată într-o casă mică și cochetă, în care se regăsesc, reunite de maestru, roadele a mai tot ceea ce a meșterit de-a lungul celor peste 70 de ani de viață. Pe pereții unei încăperi frumos aranjate se găsesc vioara cu buchet de goarne, vioara electrică, vioara cu portavoce, vioara cu goarnă de lemn, vioara din coarne de cerb și alte tipuri de viori cu goarnă.

La eveniment au fost prezenți, între alții, Anca Banda, metodist la Casa de Cultură Beiuș, dar și etnomuzicologul Mircea Câmpean, reprezentantul al Comisiei Naționale de Patrimoniu Cultural din Ministerul Culturii. „Mă bucur că am cunoscut acest meșter popular care a dus meșteșugul rudimentar al viorii cu goarnă din anii `70 la aceste opere pe care le puteam vedea astăzi. Este foarte important că avem asemenea oameni. Tocmai de aceea sunt aici să-l facem cunoscut pe domnul Palladi și la București, avem gânduri mari pentru el și împreună cu colegii de la Centrul de cultură al județului Bihor, trebuie să ne unim și să promovăm aceste valori”, a declarat Câmpean.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Zona Beiușului este binecuvântată”

„Mă bucur că Beiușul iese din nou în evidență, vă felicit pentru ceea ce faceți. Mi se pare că zona Beiușului este binecuvântată căci acum 110 ani Bartok Bela în culegerile pe care le-a făcut în Transilvania peste 75% din studiile și culegerile lui sunt din zona Bihorului și în special din Țara Beiușului. Instituția pe care o conduc a demarat deja o acțiune spre Ministerul Culturii de a pune vioara cu goarnă printre elementele de patrimoniu și s-o așezăm acolo unde îi este locul”, a fost auzit spunând managerul Centrului de cultură Bihor, baritonul Florin Mariș Hinsu.

Totodată, la eveniment au participat și primarul Beiușului, Gabriel Popa, avocatul Pașcu Balaci – care a citit un sonet închinat viorii cu goarnă, apreciind munca și talentul meșterului, precum și notarul Aurel Măduța, un apropiat al familiei artistului popular, cel care, de altfel, a așternut pe hârtie cele mai frumoase etape din viața și munca lui Cornel Palladi.

Un moment deosebit a fost cel în care dirijorul orchestrei populare din Oradea, Adrian Miescu, i-a încântat pe cei prezenți interpretând la vioara cu goarnă „Balada lui Ciprian Porumbescu”. De asemenea, alături de Petrică Popa, la clarinet, și de Florin Cristian Laboș, la vioară, artiștii au încălzit atmosfera cu o suită de Bihor.

Viorile lui Cornel Palladi se pot auzi, după cum chiar maestrul afirmă, în aproape toată lumea: în New York, la Paris și Londra, precum și în Olanda și Belgia.

author avatar
Andrei Coman
230 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger