AcasăNewsO bandă de români vizată de o anchetă majoră. S-au furat zeci...

O bandă de români vizată de o anchetă majoră. S-au furat zeci de kilometri de cablu din cupru, în Spania. Paguba sare de 1 milion de euro!

sursa foto: captură video Facebook/Más que Guardia Civil

O operațiune derulată de către oamenii legii spanioli – Garda Civilă din Avila – a dus la destructurarea unei rețele specializate în furtul de cabluri din cupru. S-au făcut mai multe arestări. Iar din câte s-a aflat, prejudiciul în acest caz depășește un milion de euro.

Operațiunea „Manqueospese”, condusă de Unitatea de Poliție Judiciară și a cărei anchetă a durat mai bine de un an, s-a soldat cu arestarea a 15 persoane, majoritatea români, potrivit observatornews.ro.

Acuzațiile ce planează la adresa grupării de infractori vizează furtul a peste 30 de kilometri de cablu din cupru, în valoare de peste 1,2 milioane de euro.

Conform sursei citate, celor 15 persoane aflate în custodia autorităților spaniole, 13 dintre ele având naționalitate română, li se atribuie 31 de tâlhării, jaf cu violență, primire, asociere ilicită și infracțiuni împotriva mediului. Mai mult, pe lângă furtul de cablu, românii intrați în vizorul autorităților spaniole sunt acuzați și de o infracțiune împotriva mediului, dat fiind faptul că au distrus învelișul de plastic al cablului, pentru a elimina numărul de identificare și a obține un preț mai mare pe piață.

Cum ar fi acționat reprezentanții grupării

Din câte a explicat căpitanul Juan José Vallejo, șeful Unității de Poliție Judiciară Avila, ancheta a început în aprilie anul trecut. La acel moment, pe drumul 502 din municipalitatea El Tiemblo au fost descoperiți mai mulți stâlpi din lemn pentru linii telefonice puși la pământ, iar cablurile furate.

Pe măsură ce s-a intensificat supravegherea acestor infrastructuri, s-a descoperit un mod de acțiune similar și în regiunea La Moraña, unde linia telefonică aflată de-a lungul M-401, între Mingorría și Pajares de Adaja, a fost complet demontată.

Potrivit sursei citate, românii mergeau din Madrid până în provincia Ávila, unde făceau „o recunoaștere în detaliu a zonei” unde urmau să aibă loc jafurile.

Care ar fi fost „schema” folosită? Pe timpul zilei, localizau stâlpii și aveau în vedere atât căile de acces, cât și posibilele rute de scăpare, în cazul în care ar fi apărut o urgență și ar fi trebuit să fugă, iar apoi reperau zone izolate unde puteau distruge, prin ardere, învelișul din plastic al cablurilor. Așteptau apoi să se lase întunericul, pentru a putea da loviturile, la adopostul nopții. Conform aceleiași surse, membrii rețelei foloseau vehicule aparținând altor persoane, fără antecedente penale, pe care le schimbau frecvent pentru a evita identificarea.

author avatar
Andrei Coman