AcasăNewsO americanca, ministru de Finante al Ucrainei

O americanca, ministru de Finante al Ucrainei

Parlamentul Ucrainei a desemnat, marti, o noua echipa guvernamentala, echipa care comporta o surpriza de proportii: trei straini vor prelua sefia unor ministere de importanta cruciala.

Ucrainenii ofera cetatenie celor trei ministri straini ce fac parte din noul guvern

Conducerea Ministerului de Finante a fost atribuita lui Natalie Jaresko, cetatean american de origina ucraineana. Jaresko (sau Iaretko) a lucrat la Departamentul de Stat al SUA, la ministerul afacerilor externe american si apoi in domeniul privat. Un lituanian, Aivaras Arbomavitcius, fost campion de baschet si directorul filialei din Kiev a fondurilor de investitii East Capital, a fost numit ministrul Economiei. Sandro Kvitasvili, fost ministru georgian al Sanatatii si Muncii, a preluat Ministerul Sanatatii ucrainean.

Sandro Kvitasvili

Cele trei numiri, o premiera in Ucraina, au fost facute la initiativa presedintelui Petro Porosenko, care le-a rezervat ”strainilor” (cum deja ii numeste presa ucraineana) o parte din posturile care-i reveneau partidului sau. Decretele de naturalizare ale celor trei au fost emise marti, in regim de urgenta. Porosenko a argumentat ”avantajul lipsei de legatura ale unui strain cu elita politica ucraineana”, ale unui ”technocrat care sta departe de fortele politice”, facand trimitere la coruptie si nepotisme.

Aivaras Arbomavitcius

”Natalia va avea misiunea de a ne face sa supravietuim anului viitor si sa ne relansam in 2016”, a declarat premierul Arseni Iateniuk. Numirea Nataliei Jaresko, vorbitoare de ucraineana, si CV-ul acesteia au atras imediat reactia Moscovei, care a calificat-o drept ”ingerinta externa” si o dovada ce arata ”independenta limitata a Ucrainei”, potrivit presedintelui comitetului pentru problemele CSI si diaspora din Duma de Stat, Leonid Slutki. Acesta a denuntat manevrele ”papusarilor” occidentali si a criticat decizia lui Porosenko.

author avatar
Tudor Borcea
320 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger