Cauta

Nyiro Joszef si mort baga zazanie intre Romania si Ungaria

Goana dupa capital electoral a celor doua formatiuni maghiare rivale, UDMR si PCM, deterioreaza relatiile romano-ungare.

Nyiro Joszef - Poet maghiar recunoscut pentru atitudini antisemite si antiromanesti, plus afilierea sa la miscarea horthista

Mai murdara ca niciodata, campania electorala din acest an se duce inclusiv pe taramul mortii, dovada scandalul cu serioase ecouri diplomatice starnit de intentia de reinhumare a cenusii lui Nyiro Joszef.

Ungurii nu se incurca in trecutul lui Nyiro Joszef, dimpotriva, il tin la mare pret

Un poet maghiar adept al lui Horthy si antisemit recunoscut, motiv pentru care organizatiile evreiesti din toata lumea au protestat fata de reinhumarea acestuia pe meleagurile natale, in Odorheiu Secuiesc.

Initial, PCM a pornit demersul pe post de palma electorala data UDMR-ului, fapt recunoscut pe sleau de Verestoy Attila: ”E o campanie electorala, din pacate, murdara, impotriva UDMR si nicidecum nu are ca obiect de lucru doar reinmormantarea cenusii sau a osemintelor scriitorului Nyiro”. Cel mai grav este insa amestecul Parlamentului de la Budapesta, institutie prezidata de presedintele de onoare al PCM-ului mioritic, Kover Laszlo.

In loc de diplomatie, Kover Laszlo da dovada de mitocanie

Avertizati de premierul Victor Ponta, ”Nyiro Joszef este o personalitate care, din punctul de vedere al autoritatilor romane nu poate sa primeasca onoruri pentru ceva ce, din punctul nostru de vedere, nu este cazul sa fie onorat”, organizatorii au considerat Romania sat fara caini si si-au vazut mai departe de treaba. Ba chiar au permis scenarii de prost gust, trimitand un ziarist ungar sa plimbe o urna goala, cu taxiul, prin zona. Cum insa prefectul a blocat reinhumarea, contestand legalitatea aprobarilor date de un primar PCM, presedintele Parlamentului de la Budapesta a lasat deoparte orice maniere si a dat cu diplomatia in balta, acuzand Executivul nostru de ”atitudine barbara si necivilizata”, plus ”reactii isterice si paranoide”. Jigniri deplasate, asa cum si fortarea, pana in ultima clipa, a reinhumarii unui  poet horthyst acuzat, printre altele, de participarea la uciderea mai multor romani, in septembrie 1940, este tot o sfidare a autoritatilor noastre. Iar cel mai grav lucru este ca maghiari din PCM, desi cetateni romani, s-au asociat unui astfel de demers.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version