AcasăNewsNyiro Joszef si mort baga zazanie intre Romania si Ungaria

Nyiro Joszef si mort baga zazanie intre Romania si Ungaria

Goana dupa capital electoral a celor doua formatiuni maghiare rivale, UDMR si PCM, deterioreaza relatiile romano-ungare.

Nyiro Joszef - Poet maghiar recunoscut pentru atitudini antisemite si antiromanesti, plus afilierea sa la miscarea horthista

Mai murdara ca niciodata, campania electorala din acest an se duce inclusiv pe taramul mortii, dovada scandalul cu serioase ecouri diplomatice starnit de intentia de reinhumare a cenusii lui Nyiro Joszef.

Ungurii nu se incurca in trecutul lui Nyiro Joszef, dimpotriva, il tin la mare pret

Un poet maghiar adept al lui Horthy si antisemit recunoscut, motiv pentru care organizatiile evreiesti din toata lumea au protestat fata de reinhumarea acestuia pe meleagurile natale, in Odorheiu Secuiesc.

Initial, PCM a pornit demersul pe post de palma electorala data UDMR-ului, fapt recunoscut pe sleau de Verestoy Attila: ”E o campanie electorala, din pacate, murdara, impotriva UDMR si nicidecum nu are ca obiect de lucru doar reinmormantarea cenusii sau a osemintelor scriitorului Nyiro”. Cel mai grav este insa amestecul Parlamentului de la Budapesta, institutie prezidata de presedintele de onoare al PCM-ului mioritic, Kover Laszlo.

In loc de diplomatie, Kover Laszlo da dovada de mitocanie

Avertizati de premierul Victor Ponta, ”Nyiro Joszef este o personalitate care, din punctul de vedere al autoritatilor romane nu poate sa primeasca onoruri pentru ceva ce, din punctul nostru de vedere, nu este cazul sa fie onorat”, organizatorii au considerat Romania sat fara caini si si-au vazut mai departe de treaba. Ba chiar au permis scenarii de prost gust, trimitand un ziarist ungar sa plimbe o urna goala, cu taxiul, prin zona. Cum insa prefectul a blocat reinhumarea, contestand legalitatea aprobarilor date de un primar PCM, presedintele Parlamentului de la Budapesta a lasat deoparte orice maniere si a dat cu diplomatia in balta, acuzand Executivul nostru de ”atitudine barbara si necivilizata”, plus ”reactii isterice si paranoide”. Jigniri deplasate, asa cum si fortarea, pana in ultima clipa, a reinhumarii unui  poet horthyst acuzat, printre altele, de participarea la uciderea mai multor romani, in septembrie 1940, este tot o sfidare a autoritatilor noastre. Iar cel mai grav lucru este ca maghiari din PCM, desi cetateni romani, s-au asociat unui astfel de demers.

author avatar
Simona Badulescu
406 afisari

1 COMENTARIU

  1. Toate intamplarile legata de aceasta reinhumare pare a face parte dintr-o tragicomedie de genul Caragiale…Urna goala, osemintele incinerate, politia cu pretextul ca cauta droguri in masina, plus primarul „destept”, care greseste numarul de inregistrare, astfel rezolva problema inhumarii…si eu cred, ca nu mai e vorba de cine a fost acest om, Nyiro Jozsef, probabil in prag de alegeri acest scandal, care dezbina nu numai populatia Romaniei, ci induce o raca si printre unguri are alte scopuri ascunse.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger