AcasăNewsNumele României, în documentele „scurse” de la Pentagon. Ce s-a aflat despre...

Numele României, în documentele „scurse” de la Pentagon. Ce s-a aflat despre ajutorul dat Ucrainei

sursa foto: ziaruldeiasi.ro

Deși oficialii români au ales să nu dezvăluie public în ce constă, concret, ajutorul oferit Kievului de către autoritățile de la București, în documentele secrete „scurse” de la Pentagon apare și numele țării noastre.

Conform documentelor secrete ale Pentagonului, care au ajuns pe rețelele sociale în ultimele zile, contribuția României – în ce privește pregătirea tactică, instrucția și recuperarea militarilor ucraineni – e la fel de importantă precum cea a Poloniei, dezvăluie spotmedia.ro.

Ce s-a aflat dintr-un raport secret „scurs” de la Pentagon

Totodată, sursa citată menționează că, potrivit unui raport secret „scurs” din Pentagon, în zilele de 3,4 și 5 martie, pe teritoriul României s-au desfășurat următoarele operațiuni militare:

  • Recunoaștere aeriană în adâncime (Airborne Sensitive Reconaissance);
  • Instrucție bilaterală cu națiunile partenere care au un rol cheie în susținerea Ucrainei;
  • Instrucție cu națiunile partenere pentru descurajarea militară a Rusiei;

În ceea ce privește operațiunea de recunoașterea aeriană, România, conform raportului, a folosit un avion cu pilot și două drone, iar Polonia, un avion cu pilot și trei drone. Operațiunile s-au repetat și în următoarele două zile, se arată în programul planului respectiv, potrivit aceleiași surse.

Mai mult, din aceste informații rezultă și faptul că România are, mai degrabă, un important rol strategic în ce privește susținerea Ucrainei și nu neapărat unul de donator de arme și echipamente.

Citiți și: Rușii au aflat de planurile României. Cum va furniza țara noastră arme Ucrainei

Ucraina a prostit pe toată lumea: UE, negociator de arme al Europei

Destul cu circul! Europa înarmează Ucraina de frica rușilor și pentru propriile interese

Iohannis: Este înțelept, în timpul unui război, să nu dai adversarului informații vitale

Dezvăluirile vin în contextul în care liderii politici de la București au ales să nu facă publice informații cu privire la sprijinul militar pe care țara noastră îl acordă Kievului. Anul trecut, în iulie, președintele Iohannis a fost întrebat, într-o conferință de presă, dacă de la începutul războiului din Ucraina și, până la acel moment, România a trimis arme, arme grele și tehnică militară în Ucraina. Și dacă România trimis tehnică militară în Ucraina, „de ce nu a fost anunțat public și transparent, așa cum a făcut toate celelalte state membre NATO”

„Eu pot să vă spun ce am spus și cu altă ocazie, și în diferite întâlniri la nivel înalt. Suntem în război, nu suntem într-o situație pe care o povestim în liniște, la o cafea. Războiul se desfășoară lângă noi. Este înțelept, în timpul unui război, să nu dai adversarului informații vitale. Drept pentru care noi declarăm public că ajutăm Ucraina cu tot ce putem și asta facem”, a răspuns Iohannis, în 5 iulie.

„Asta este abordarea noastră, fiindcă suntem vecini direcți cu Ucraina și credem că așa este mai bine pentru noi și pentru Ucraina ca să îi ajutăm”, a completat, scurt, președintele, răspunzând unei alte întrebări pe acest subiect.

author avatar
Andrei Coman
1.681 afisari

8 COMENTARII

  1. AL DREACU GUCIFFER…SIGUR EL A FOST…A SPART EMAILUL SI STIE UNDE SUNT PARANDARATURILE….CE SA VEZI…UN TAXIMETRIST PLICTISIT DIN CLUJ

  2. Ori scurgerea de informatii a fost facuta intentionat ca sa deruteze probabil sperand intr-un miracol ca rusii sant asa de prosti sa creada, ori intr-adevar americanii sant senili si nu mai stiu ce fac. Oricum o iei, ideea de a ‘ajuta’ ucraina sa lupte impotriva rusilor este gresita. Nu este decat o participare in razboi, intr-un fel directa in alt fel indirecta depinde cum vezi lucrurile dar o implicare in razboi fara nici o indoiala

  3. Asta inseamna sa fii sluga si sa asculti orbeste ce-ti ordona stapanul. Ce treaba are colonia cu razbiul altora, sau Europa in general? Doar daca vrea, cum bine zice Macrion, sa fie vasalui SUA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger