În plină iarnă, cu intervale de vreme schimbătoare, au crescut cazurile de viroze respiratorii, dar și de gripă. Ministrul Sănătăţii a venit cu precizări de ultim moment despre situația cazurilor de gripă.
Ministrul Alexandru Rafila afirmă că România se află în a treia săptămână consecutivă de creştere „abruptă” a numărului de cazuri de gripă, potrivit news.ro. Șeful de la MS a menționat că s-au înregistrat decese cauzate de această boală.
Pe de altă parte, oficialul a adăugat că nu există semnale dinspre farmacii conform cărora ar lipsi medicamente precum antitermice sau antiinflamatorii.
Rafila: „Acum ne aflăm în a treia săptămână de creştere consecutivă abruptă”
Conform oficialului din fruntea Ministerului Sănătății (MS), se așteaptă rezultatele raportării de joi, care să prezinte date actualizate.
„Avem şi câteva decese înregistrate în urma acestei infecţii în cursul sezonului, iar acum ne aflăm în a treia săptămână de creştere consecutivă abruptă, care probabil va depăşi media multianuală. O să vedem rezultatele raportării de joi, ca să ştim unde ne aflăm.
Este, de fapt, un sezon superpozabil faţă de sezonul anterior, cu o diferenţă care este legată de momentul în care această creştere s-a produs. Anul trecut, această creştere s-a înregistrat cu trei săptămâni mai devreme decât în acest an. Opinia mea şi a colegilor care lucrează în zona de epidemiologie este că, începând de peste încă o săptămână, numărul acestor viroze va începe să scadă, este o evoluţie aşteptată”, a afirmat Alexandru Rafila, luni seară, 29 ianuarie, la TVR Info.
Despre antitermicele din farmacii
Potrivit ministrului, planurile stabilite în timpul pandemiei de COVID pentru stoparea extinderii virozelor în spitale sunt puse în aplicare. Acesta a adus în discuție faptul că acolo unde s-au luat, în unitățile sanitare, măsuri de limitare a vizitelor acest lucru s-a făcut atât pentru protejarea pacienților, cât și a personalului medical.
„Până la urmă, măsurile luate la nivelul unităţilor sanitare, inclusiv limitarea vizitelor în unităţile sanitare, nu sunt luate decât ca să protejeze pe de o parte personalul medical, pe de altă parte pacienţii, iar unităţile sanitare au un plan pe care l-am spus în funcţiune încă din timpul pandemiei COVID, încât pacienţii cu viroze respiratorii să fie separaţi, dacă se poate, grupaţi şi separaţi de restul celorlalţi pacienţi”, a mai punctat Alexandru Rafila.
Ministru: „Atunci se poate pune problema unei situaţii de tip epidemic, dar…”
Pe de altă parte, ministrul Sănătății a anunțat faptul că autorităţile monitorizează şi consumul de medicamente, pentru a afla dacă există medicamente lipsă.
„Nu avem semne că ar exista produse antitermice sau antiinflamatorii care să lipsească din farmacii, iar problema legată de antibiotice în mod evident nu are legătură cu virozele respiratorii. În viroze respiratorii nu se administrează antibiotice decât dacă există situaţii în care apar suprainfecţii bacteriene şi atunci trebuie ca acest lucru să se producă ţintit”, a explicat Rafila.
Potrivit declarațiilor ministrului, „dacă vor exista trei săptămâni care depăşesc media multianuală de număr de cazuri de gripă, atunci se poate pune problema unei situaţii de tip epidemic, dar această situaţie de tip epidemic evoluează diferit în funcţie de zonele şi de oraşele din ţară”.
Citiți și: Vești bune de la Ministerul Sănătății: „Nu avem epidemie de gripă în România”