AcasăNewsNuclearelectrica ofera contracte directe de milioane de euro unui sponsor PDL si...

Nuclearelectrica ofera contracte directe de milioane de euro unui sponsor PDL si PNL

O firma care sponsorizeaza partidele aflate la putere incaseaza milioane de euro de la Compania Nationala Nuclearelectrica SA, pentru a intermedia neutralizarea deseurilor radioactive de la Cernavoda. Actionarul majoritar al companiei a marturisit ca a dat bani pentru PDL si, mai nou, si pentru PNL.

Intermediarul din Capitala incaseaza milioane de euro pentru a trimite in Suedia deseurile de la Centrala Nucleara de la Cernavoda

Nuclearelectrica, companie condusa de Dumitru Dina, prefera sa colaboreze cu o singura firma atunci cand este vorba despre contracte de milioane de euro. Este vorba de SC Mate-Fin SRL, care are sediul social pe Calea Rahovei, in apartamentul actionarului majoritar, Ioan Vranceanu (63 de ani). Vranceanu, originar din Constanta, detine Mate-Fin impreuna cu Victor Moisa (38 de ani), Teodor Dorin Moisa (64 de ani) si Daria Gheorghiu (38 de ani). Firma are punctul de lucru in Centrul Capitalei, pe Str. Vulturilor, unde, teoretic, sunt transportate si distruse deseurile radioactive. Practic, firma este doar un intermediar, care duce containerele in Suedia, unde acestea sunt incinerate.

„Preferam sa lucram cu Mate-Fin”

Compania Nuclearelectrica, condusa de Dumitru Dina, prefera sa dea milioanele de euro firmei Mate-Fin

Contactati ieri de reporterii „National”, reprezentantii Nuclearelectrica au marturisit ca deseurile de la Centrala Nucleara de la Cernavoda nu sunt distruse, practic, de firma Mate-Fin. „Firma a subcontractat contractul unei companii din Suedia, Studsvik, unde sunt transportate si distruse materialele radioactive”, au declarat acestia. Intrebati de ce nu au organizat o licitatie publica, pentru a participa la aceasta si companii din Uniunea Europeana, fara intermediari romani, reprezentantii Nuclearelectrica au avut un raspuns incredibil: „Preferam sa lucram cu Mate-Fin, fiindca le-am mai dat contracte si totul a fost OK. Ultimul contract, in valoare de 2,2 milioane de euro, a fost prin negociere directa. Am mai organizat licitatii pentru spatiul comunitar, dar nu au venit firme de afara. Probabil si lor le convine asa, prin firme din Romania”.

Sponsor pentru partidele de la putere

Firma controlata de inginerul Ioan Vranceanu a incasat 2,2 milioane de euro pentru a plasa deseurile altei companii

Firma controlata de Ioan Vranceanu (inginerul a lucrat pana in 1992 la Magurele, ca si directorul Nuclearelectrica, Dumitru Dina, care a fost angajat la Institutul de Reactori Nucleari Energetici in perioada 1977-1992 – n.r.) a castigat cele mai consistente contracte de la Cernavoda. In 2010, Mate-Fin a incasat peste doua milioane de euro, in doua transe, anul trecut a avut mai multe contacte in valoare de cateva sute de mii de euro, iar in septembrie, anul acesta, a mai luat 2,2  milioane  de  euro.  Dupa modelul firmelor care „cotizeza” pentru a primi contracte din bani publici, Mate-Fin vireaza o parte din bani partidelor politice, sub forma de sponsorizari. „Intr-adevar, am dat bani pentru PDL, iar acum, mai nou, am dat si pentru PNL. Daca vin sa ceara, eu le dau. Oricum, nu este vorba de sume mari. (…) Pe dl. Dina, de la Nuclearelectrica, nu l-am cunoscut personal. Este posibil sa fi lucrat impreuna la Magurele, insa in perioada aceea eram 5.000 de angajati. Eu nu imi amintesc de dumnealui”, a declarat Ioan Vranceanu pentru „National”.

author avatar
Narcis Voica
2.049 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger