AcasăNewsNucleara UE in capul Ungariei

Nucleara UE in capul Ungariei

Deocamdata, eurodeputatii l-au dovedit pe Viktor Orban. Macar a avut meritul sa-si apere tara in picioare.

Parlamentul European a denuntat o amenintare ”sistemica” vizand valorile UE in Ungaria si a activat o rara procedura care ar putea conduce la sanctiuni fara precedent pentru Budapesta.

Deocamdata eurodeputatii l au dovedit pe Viktor Orban Macar a avut meritul sa si apere tara in picioare

Rezolutia votata de Parlamentul European „solicita Consiliului sa verifice daca exista un risc clar de incalcare grava de catre Ungaria a valorilor mentionate in articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeana si de a face recomandari adecvate Ungariei in acest sens „. Este prima daca cand Parlamentul se foloseste de dreptul sau de initiativa pentru a cere Consiliului (statele membre UE) sa se pronunte cu privire la situatia statului de drept intr-o tara membru. Articolul 7 din Tratatul UE, activat ieri de catre eurodeputati contra Ungariei este cea mai radicala procedura fata de o tara ce nu respecta normele europene. Initiat si contra Poloniei, acest mecanism este prevazut ca ultim recurs in fata unei tari care comite ”violarea grava si persistenta” a ”valorilor UE, inclusiv cele ale statului de drept”. Articolul 7 este deseori denumit „arma nucleara” institutionala, deoarece in cele din urma poate duce la suspendarea drepturilor de vot in cadrul Consiliului UE, organismul in care cei 28 contribuie la modelarea legislatiei  europene.  Dar partea din articolul 7 pe care deputatii europeni au cerut-o sa fie declansata (448 de voturi pentru, 197 impotriva, 48 de abtineri) se refera doar la asa-numita „faza preventiva”. Adica nu (inca) la cea care prevede sanctiuni. Acest mecanism preliminar vizeaza constatarea oficiala ca ”exista un real risc de grava atingere a valorilor europene” in Ungaria, cum estimeaza Parlamentul european, din cauza mai multor reforme ale guvernului national conservator condus de Viktor Orban.

Ce poate urma

Procedura de protejare a valorilor UE din Artocolul 7 a fost introdusa in Tratatul de la Amsterdam in 1997. Aceasta include doua mecanisme – masuri preventive, daca exista un risc evident de incalcare a valorilor UE si sanctiuni, daca s-a produs deja o astfel de incalcare. Posibilele sanctiuni impotriva tarii UE in cauza nu sunt clar definite in tratatele UE, dar ar putea include suspendarea drepturilor de vot in Consiliu si in Consiliul European. In ambele mecanisme, decizia finala trebuie sa fie luata de reprezentantii statelor membre in cadrul Consiliului, dar pragurile pentru a ajunge la o decizie sunt diferite. In cadrul mecanismului de prevenire, decizia in Consiliu necesita o majoritate de patru cincimi din statele membre, in timp ce determinarea existentei unei incalcari necesita unanimitate intre sefii de state si de guverne ai UE. Statul membru in cauza nu participa la vot. Daca Ungaria nu raspunde ”ingrijorarilor” UE dupa votul mecanismului de prevenire, mecanismul ”sanctiunilor” ar putea fi activat, la cererea unui grup de state membre sau a Comisiei Europene. O procedura lunga si greoaie.

Budapesta: O razbunare meschina

Ministrul de Externe maghiar, Peter Szijjarto, a replicat ieri ca votul din Parlamentul European ”nu este decat o mica razbunare, o razbunare meschina,  a politicienilor pro-imigratie”. ”Aceasta decizie de a condamna Ungaria a fost luata in timp ce noi, ungurii, am dovedit ca migratia nu mai este un proces necesar si ca este posibil sa oprim imigratia”. ”Hotararea a fost luata in mod fraudulos si contravine normelor relevante prevazute de tratatele europene”, a mai spus seful diplomatiei ungare, acuzand ca abtinerile nu au fost luate in consideratie. De ani de zile premierul Viktor Orban este in catarea UE. Raportul eurodeputatului Judith Sargentini a intocmit o lunga lista de ”preocupari” referitoare la incalcarea libertatilor si valorilor sustinute de UE in presa, in universitati, impotriva minoritatilor, impotriva migrantilor, dar inclusiv in materie de coruptie si independenta a sistemului judiciar.

Proces stalinist la Strasbourg

Partizanii lui Orban au denuntat si ei sistematic  faptul ca, ”in afara unui delir stangist de a dori transformarea Europei intr-un infern multicultural, cu disparitia formelor de civilizatie”, exista si alte realitati din spatele votului de ieri. Diriguitorilor UE le e teama sa piarda alegerile din 2019, de aceea vor sa priveze de dreptul de vot tarile membre care  risca sa voteze impotriva lor. Apoi, Brexitul a adus un deficit mare in bugetul european, iar finantarea noilor state membre va absorbi miliarde, fara sa mai vorbim de cat va costa mentinerea migrantilor la fata locului si a celor care vor veni. Privarea Ungariei si Poloniei de fonduri europene va permite mutarea banilor in alta parte. Calificand votul de la Strasbourg ”un proces stalinist”, sustinatorii lui Orban afirma ca acuzatiile formulate in raportul Sargentini sunt ”minciuni calificate”.

author avatar
Tudor Borcea
124 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger