AcasăNewsNUCLEARĂ. Poșta Română, implicată în traficul internațional de droguri! Dezvăluiri incendiare de...

NUCLEARĂ. Poșta Română, implicată în traficul internațional de droguri! Dezvăluiri incendiare de la DIICOT!

sursa foto: Compania Naţională Poşta Română/Facebook

Traficul de droguri pare o problemă fără sfârșit. Și stârnește îngrijorare, mai ales că, în ultimii ani, tot mai mulți tineri din România par să fi căzut în mrejele consumului de substanțe interzise, inclusiv a așa-numitelor „cristale”.

Mai nou, apar date de la DIICOT, cuprinse într-un raport cu informații bombă!

Poșta Română este implicată în traficul internațional de droguri, se arată în raportul pe anul 2023 al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIIICOT), titrează Libertatea. Instituția care distribuie, în general, scrisori și pensii, dar și diverse alte corespondențe, pare că asigură și expedierea coletelor cu substanțe interzise, înscriindu-se pe „lista” principalilor cărăuși ai narcotraficanților.

După cum era de așteptat, Poșta Română se apără în fața acestei acuzații. Cum anume? Invocând obligativitatea asigurării secretului corespondenței garantat de Constituție.
Conform raportului DIICOT, în cursul anului 2023, din cele 26.293 de cauze de soluționat având ca obiect infracțiuni din sfera traficului ilicit de droguri, 14.931 au fost cauze nou înregistrate. Cifrele din raport indică o creștere cu 30,85% a numărului dosarelor de trafic de droguri față de anul 2022.

Poșta Română, companie de stat

Iar statul pare a fi părtaș la acest fenomen tot mai îngrijorător – al traficului de substanțe interzise – participând, involuntar, prin Poșta Română, companie de stat, la transportul terestru al narcoticelor din Europa în România.

Conform procurorilor antimafia, heroina și cocaina pătrund în țara noastră pe rutele clasice, din statele arabe, pe cale maritimă, prin portul Constanța. Însă o problemă la nivelul României o reprezintă mai degrabă drogurile noi, cunoscute în rândul consumatorilor drept „cristale”. Acestea sunt mult mai ieftine, drept urmare se poate spune că devin mai accesibile, sub acest aspect, adolescenților și tinerilor, ele producând efecte similare narcoticelor „clasice”.

„Pe drumul dintre producătorul de droguri sintetice la consumator este poziționată Poșta Română, cărăușul cvasilegal al morții albe”, notează aceeași sursă.

DIICOT: Drogurile sintetice provin preponderent din Olanda și pe alocuri din Belgia

„Drogurile sintetice provin preponderent din Olanda și pe alocuri din Belgia. Drogurile sintetice se introduc în țară prin curieri sau sunt comandate cu ajutorul piețelor de tip criptomarket și expediate prin societăți comerciale de transport rapid sau Poșta Română” – se menționează în raportul de activitate al DIICOT pe anul 2023.

În tot acest context, Poșta Română se apără și spune că a ajuns să fie implicată în traficul stupefiantelor din cauză că funcționează sub puterea obligativității păstrării secretului corespondenței garantat de Constituția României. Drept urmare, factorii poștali nu pot verifica conținutul coletelor.

Ce spun cei de la Poștă

„Coletele prelucrate prin subunitățile Poștei Române, provenite din Olanda și Belgia, sunt tratate ca și trimiteri intracomunitare și nu sunt supuse controlului vamal sau de securitate aeronautică, conform legislației în vigoare. Din datele existente la nivelul Biroului de Schimb Internațional București, rezultă că: din Belgia, coletele sosesc pe cale aeriană, fiind efectuată verificarea controlului de securitate la expediere. Din Olanda, expedițiile sosesc pe cale terestră și conțin atât colete intracomunitare (prezentate în Olanda), cât și extracomunitare (tranzitate prin Olanda). Coletele extracomunitare sunt verificate de salariații Biroului Vamal de Interior din cadrul Direcției Generale a Vămilor și deschise de aceștia în cazul în care există suspiciuni”, se arată într-un răspuns al Poștei Române, pentru publicația citată.

Singurul lucru pe care îl poate face Poșta Română pentru a opri traficul de droguri este să ofere date DIICOT cu privire la expeditor și destinatar, la solicitarea anchetatorilor, atunci când există suspiciuni cu privire la conținutul unui colet.

author avatar
Andrei Coman
523 afisari

3 COMENTARII

  1. DIICOT este idioata cu diploma de merit, Posta Romana este obligata sa livreze coletele intracomunitare, nu sa le deschida pe fiecare. Cel mult Posta poate fi obligata sa se doteze cu scanere de droguri si substante explozibile si caini dresati pentru depistarea drogurilor pe banda de sortare a corespondentei. Atat timp cat Posta nu e obligata sa faca aceste controale, nu ai de ce sa spui despre ea ca este IMPLICATA in traficul international de droguri.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger