AcasăNews„Nu poate exista securitate fără Rusia!”

„Nu poate exista securitate fără Rusia!”

Conferința de Securitate de la Munchen a dat prilejul Rusiei să lovească încă o dată cu pumnul în masă în fața unor europeni uluiți și inerți. Serghei Lavrov, ministrul de Externe al „Guvernului Putin”, a îndemnat NATO și UE, înainte de a fi prea târziu (!), să renunțe la cultivarea fantomei „amenințării rusești”. Profitând de lipsa de reacție a Occidentului, Moscova a reiterat o serie de condiții fără de care îmbunătățirea relațiilor pe axa Est – Vest nu ar fi posibilă.

În marja reuniunii cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, Lavrov și-a permis să le atragă atenția europenilor că vor aluneca pe toboganul propagandei din timpul Războiului Rece dacă nu își schimbă optica și diplomația. „Criza de încredere este deosebit de acută în afacerile europene. Escaladarea tensiunii, avansarea infrastructurii militare a NATO către est, fără precedent în domeniul de exerciții la frontierele rusești, pomparea bugetelor de apărare… Toate acestea generează imprevizibilitate. De fapt, se reface structura confruntării din timpul Războiului Rece. Înainte de a fi prea târziu, este timpul să renunțăm la cultivarea fantomei «amenințării rusești» și a oricărei alte amenințări și să ne amintim ce ne unește”.

Mult mai belicos în declarații s-a dovedit a fi Alexander Grushko, adjunctul lui Lavrov. Acesta și-a permis să afirme la BBC că va exista un dialog între Rusia și țările UE doar dacă NATO își revizuiește politica față de Moscova! Potrivit acestuia, Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri concrete dacă își dorește o îmbunătățire a relațiilor cu Rusia.

Flancul estic al NATO, o problemă

Pentru ruși, consolidarea flancului esti al NATO reprezintă în continuare principala îngrijorare. Moscova nu vede cu ochi buni extinderea capacităților militare ale Alianței în această regiune, cu atât mai puțin atragerea de noi membri (se vorbește că Macedonia va adera în vară la NATO).

Astfel, potrivit lui Grushko, Alianța Nord-Atlantică trebuie să renunțe la consolidarea capacităților militare în Europa de Est, care nu reprezintă altceva decât o cheltuială inutilă. „În loc să se depună eforturi pentru a contracara riscuri comune, acest mini-Război Rece continuă. Nu există niciun risc real în Est”, a mai spus Grushko.

Printre altele, rușii vor ca statele europene să îşi exercite autonomia în cadrul Uniunii și să „își reconsidere abordarea”, concentrându-se mai puțin pe mulțumirea Statele Unite ale Americii.

„Din ce în ce mai mulți oameni înțeleg că nu poate exista securitate fără Rusia și că nu va exista securitate împotriva Rusiei. Hai să găsim modalități de interacțiune”, a încheiat vechilul lui Serghei Lavrov.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
252 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger