AcasăNewsNu merge cu danezii cum a mers cu Rusia. SUA, refuzate tăios...

Nu merge cu danezii cum a mers cu Rusia. SUA, refuzate tăios de încă un aliat din NATO: „Nu e de vânzare!”

Preşedintele american Donald Trump şi-a anulat vizita în Danemarca după ce prim-ministrul Mette Frederiksen a spus că Groenlanda nu e de vânzare, informează The Guardian.

Trump a spus că îşi amână întâlnirea cu Frederiksen pentru că ea nu este interesată să discute tranzacţia. Frederiksen a spus duminică, în timpul unei vizite în Groenlanda, teritoriu danez semi-autonom, că eventuala achiziţionare a insulei de către SUA este „un subiect absurd”.

Într-un mesaj publicat pe Twitter marţi seară, preşedintele american a spus că atâta timp cât prim-ministrul „nu este interesat să discute cumpărarea Groenlandei”, îşi amână vizita. „Danemarca este o ţară foarte specială cu oameni incredibili, dar în urma comentariilor prim-ministrului Mette Frederiksen, că nu este interesată să discute cumpărarea Groenlandei, amân pentru altă dată întâlnirea noastră programată peste două săptămâni”, a spus el.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat pentru New York Times că „vizita în Danemarca este anulată”. După ce Trump şi-a exprimat dorinţa de a cumpăra Groenlanda, rezidenţii insulei au numit ideea „nebunească” şi au denunţat aerul de superioritate demonstrat.

Frederiksen, care a vizitat insula pentru a se întâlni cu prim-ministrul Kim Kielsen, a spus duminică reporterilor că Groenlanda nu poate fi vândută pentru că nu aparţine Danemarcei. Ideea nu este nouă: în 1946, SUA au oferit Danemarcei 100 de milioane de dolari pentru a cumpăra Groenlanda. Mai apoi, Statele Unite şi-au înfiinţat o bază militară în nordul insulei.

În schimb, Americanilor le-a funcționat strategia cu Rusia, atunci când au cumpărat colosul Alaska de la Imperiul Țarist, în anul 1867, pe numai 7,2 milioane de dolari, adică în jur de doi cenți pe fiecare acru (unitate de măsură pentru suprafețe echivalând cu 4000 m2). Președinte american era pe atunci Andrew Johnson, considerat un președinte deloc strălucit (1865-1869), iar nu Donald Trump, care n-a bifat totuși asemenea reușită. 

Este sugestiv faptul că se înmulțesc refuzurile spuse direct în față americanilor de către aliații europeni din NATO: Recent, Germania a refuzat să se alăture SUA în represalii împotriva Iranului legate de conflictele maritime din zona Strâmtorii Ormuz și a apelor adiacente. De asemenea, în aceeași speță, zilele trecute Gibraltarul britanic a refuzat somația Statelor Unite să sechestreze o navă iraniană ce transporta petrol și care poposise în porturile sale.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
370 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger