AcasăNewsNu mai sunt bani pentru despagubirea fostilor proprietari

Nu mai sunt bani pentru despagubirea fostilor proprietari

Guvernul va suspenda pentru sase luni despagubirile acordate pentru proprietatile nationalizate inainte de 1989. Statul invoca lipsa de bani, dupa ce, in anii trecuti, au fost acordate despagubiri pe spaga.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu ameninta ca va cere declansarea unei anchete penale la ANRP

Fostii proprietari vor avea de asteptat mult si bine pana ce-si vor recupera prorietatile confiscate de comunisti. Norocosii, sau cei care au dat spaga, au obtinut rapid titlurile de despagubire. Acestea pot fi valorificate prin conversie in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea in titluri de plata. Cei in drept pot opta pentru acordarea despagubirilor banesti in cuantum de pana la 500.000 de lei, iar pentru diferenta primesc actiuni la Fondul Proprietatea. Daca suma solicitata este de pana la 250.000 de lei plata se face printr-o singura transa, iar peste aceasta suma, in doua transe. Fondul necesar pentru acordarea despagubirilor in numerar persoanelor indreptatite este de 1,6 miliarde lei. Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) are pentru anul in curs un buget de 479,7 milioane lei, de aproape patru ori mai putin fata de necesarul estimat. In anii trecuti, despagubiri au fost acordate in multe cazuri fara respectarea legii, ceea ce adus in final la schimbarea conducerii ANRP.

Vicepresedintele ANRP, arestat

Fosta sefa a ANRP, Crinuta Nicoleta Dumitrean a demisionat in octombrie 2011 de la conducerea institutiei, dupa ce vicepresedintele Autoritatii, Remus Baciu, a fost arestat fiind acuzat ca ar fi primit peste 400.000 de lei in schimbul urgentarii solutionarii anumitor dosare de despagubire a unor fosti proprietari de imobile nationalizate.  Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat ieri ca este dispus sa sesizeze organele de cercetare penala pentru modul defectuos in care a fost gestionata activitatea ANRP.

author avatar
Arpad Dobre
304 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger