AcasăNewsNu e pacaleala! Lista scumpirilor de la 1 aprilie!

Nu e pacaleala! Lista scumpirilor de la 1 aprilie!

Ziua de 1 aprilie este  cunoscuta ca fiind Ziua Pacalelilor, insa autoritatile nu glumesc deloc. Incepand de luni, tigarile, berea, pasapoartele, taxele locale si taxele de traversare a podurilor de le Giurgeni si Cernavoda se vor mari.

Pretul unui pachet de tigari va creste cu aproximativ 40 de bani. Pretul mediu al unui pachet va urca de la 11,93 lei pana la 12,32 lei din cauza majorarii accizelor impuse de stat pentru tutun.

Si acciza la bere va creste de la 1 aprilie de la 0,748 euro/hl/1 grad Plato la 0,8228 euro si de la 0,43 euro la 0,473 euro în cazul producatorilor independenti cu o capacitate de productie anuala ce nu depaseste 200.000 de hectolitri.

„Masura de crestere a accizei afecteaza în mod direct consumatorul, intrucat pe fondul contextului economic dificil, piata berii nu poate sustine aceasta modificare a accizei cu 10%. Producatori sau autoritati fiscale, trebuie sa ne gandim intotdeauna la ce isi pot permite oamenii, pentru ca taxarea este o decizie care îi afecteaza direct”, a explicat Constantin Bratu, directorul general al asociatiei Berarii Romaniei, potrivit realitatea.net.

Tot de la 1 aprilie, cei care vor sa calatoreasca si vor avea nevoie de pasaport, vor scoate mai multi bani din buzunar. Este vorba de pasaportul simplu temporar si de pasaportul electronic simplu, pentru adulti si pentru minorii de peste 6 ani.

In cazul pasaportului electronic simplu pentru minorii pana in 6 ani, pretul ramane acelasi. Si  taxa consulara si tariful suplimentar pentru eliberarea pasaportului simplu temporar raman neschimbate.

Nici taxele pentru traversarea podului de la Giurgeni si a celui de la Cernavoda nu au scapat de majorari. Se vor mari cu un leu taxele pentru autoturisme. Pentru traversarea podului de la Giurgeni se va plati 11 lei si 13 in cazul celui de la Cernavoda. Cand vine vorba de camioane, tarifele vor fi cu pana la 11 lei mai mari, potrivit Digi24.

Tot luni, romanii se mai pot inghesui sa-si plateasca impozitele si taxele locale pe primul semestru al anului. Dupa data de 1 aprilie se vor percepe majorari de 2 la suta pe luna.

Totodata, romanii vor plati si o taxa pentru spitalizare. Este vorba despre coplata, ce va fi cuprinsa intre 5 si 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu exceptia celor de urgenta. Aceasta taxa va fi platita doar o singura data, la externare.

author avatar
Andra Nesu
471 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger