AcasăNewsNSA a ramas intr-o ureche

NSA a ramas intr-o ureche

Congresul a limitat supravegherea telefonica pentru care NSA a fost constant criticata

Agentia Nationala de Securitate americana (NSA)  a pierdut o parte din prerogative in urma adoptarii de catre Congres a unei reforme in privinta colectarii datelor telefonice.

Congresul a limitat supravegherea telefonica pentru care NSA a fost constant criticata

Noua lege protejeaza mai bine libertatile civile si viata privata, asigurand concomitent ”securitatea nationala”, a declarat presedintele Barack Obama, care a promulgat noua lege la cateva ore dupa votul Congresului. Este vorba de USA Freedom Act, o legislatie avand ca obiectiv limitarea programului NSA in materie de colectare a metadatelor apelurilor telefonice (ora, durata, numarul apelat). Aceasta colectare a fost cea mai criticata masura de supraveghere pusa in practica in cadrul Patriot Act, imediat dupa atentatele din 11 septembrie. Amploarea ei a fost dezvaluita de ex-consultantul Edward Snowden, in 2013.

Ce se schimba

Reforma prevede transferul stocarii metadatelor catre companiile de telecomunicatii pentru a se inlatura temerile supravegherii americanilor de catre propriul lor guvern. Autoritatile nu vor avea acces la aceste date decat in urma unei decizii in justitie provenite de la un tribunal antiterrorist secret si cu identificarea precisa a unei persoane sau unui grup de persoane suspectati de legaturi cu terorismul, arata AFP. Legea reda posibilitatea ca NSA sa urmareasca suspectii considerati ”lupi singuratici” si sa-i puna sub ascultare. NSA a intrerupt total colectarea de metadate incepand de luni, cand autorizatia necesara, sectiunea 215 din Patriot Act, a expirat.

Edward Snowden, premiat in Norvegia pentru protejarea libertatii de expresie

Ex-consultantul NSA, Edward Snowden, a primit, marti, in Norvegia, premiul Bjornson pentru libertatea de expresie, ”pentru munca sa de protejare a vietii private si punerea intr-o lumina critica a supravegherii SUA a propriilor cetateni si ai altor state”, arata juriul. Academia Bjornstjerne Bjornson a cerut guvernului norvegian sa garanteze ca Snowden (exilat in Rusia) nu va fi extradat in caz ca va veni sa-si ridice premiul in valoare de 11.500 euro. Snowden este inculpat in SUA pentru spionaj.

 

author avatar
Tudor Borcea
85 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger