AcasăNewsNSA a cerut serviciului de informatie german sa spioneze Siemens pentru transfer...

NSA a cerut serviciului de informatie german sa spioneze Siemens pentru transfer de tehnologie catre Rusia

SUA le-au cerut spionilor germani sa traga cu urechea la propriile companii hi-tech

Agentia de Securitate Nationala a SUA   a solicitat Bundesnachrichtendienst (BND) spionarea grupului industrial din Munchen pe care-l suspecta de legaturi cu serviciile de informatii rusesti, arata Bild am Sonntag, citat de Russia Today.

SUA le-au cerut spionilor germani sa traga cu urechea la propriile companii hi-tech

Informatia publicata de hebdomadarul german mareste lista numeroaselor scandaluri de spionaj care au afectat increderea intre Germania si America. Potrivit Bild am Sonntag, NSA a cerut BND spionarea grupurilor Siemens dar si Airbus. In privinta Siemens, SUA au justificat cererea pretinzand ca aceasta intretinea legaturi contractual cu o agentie de informatii ruseasca. Mai précis fiind vorba de suspiciuni privind transferuri de tehnologie de comunicatii Serviciului de comunicatii speciale si de informatii al Serviciului Federal de Protectie (FSO) al Federatiei Ruse. Siemens a negat orice posibilitate ca domeniul sau de competenta sa necesite agest gen de investigatii. Nu se stie, bineinteles, daca BND a dat curs cererii NSA, serviciul german nefacand nici un fel de comentariu, arata Reuters. Luna aceasta, presa germana a relatat ca BND a oprit partajarea datelor de supraveghere online cu NSA. Functionarii germani au cerut agentiei americane o cerere oficiala care sa explice necesitatea de a avea acces la datele de monitorizare online colectate prin intermediul statiei Bad Aibling, in Bavaria, unde lucreaza 120 angajati ai BND si tehnicieni ai NSA. Serviciile americane au refuzat sa dea curs cererii germane pentru ca ar fi fost formulata ”in ultima clipa”.

Relatii complicate

Potrivit mass-media germana, BND a decis limitarea cooperarii cu NSA pentru reformarea viitoarelor relatii cu agentia americana. Relatiile intre serviciile de informatii ale celor doua tari s-au complicat incepand cu 2013, cand Edward Snowden, fost colaborator al NSA, a dezvaluit existenta unui program american de supraveghere in privinta responsabililor guvernamentali germani, incluzand-o aici si pe Angela Merkel. In aprilie, Der Spiegel a relatat ca NSA a trimis BND mii de fisiere continand adrese IP, mailuri si numere de telefon colectate timp de zece ani. BND le-a introdus in sistemul sau si le-a utilizat pentru spionarea inclusiv a unor politicieni europeni sau societati europene ale grupului EADS, incluzand Eurocopter si constructorul aeronautic Airbus. Cancelarul german a incercat sa justifice actiunile BND promitand sa coopereze deplin cu o ancheta parlamentara in legatura cu acestea. In acelasi timp, Merkel a indicat ca este imperativ ca cele doua agentii sa-si continue cooperarea in domeniul luptei contra terorismului international, reiterand ”aversiunea” pentru spionarea tarilor ”prietene”.

 

author avatar
Tudor Borcea
132 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger