AcasăNewsNoutati la Rabla: 1.500 de euro la casare si 2.000 de euro...

Noutati la Rabla: 1.500 de euro la casare si 2.000 de euro pentru masini electrice

Autoturismele Euro 3 mai vechi de zece ani vor fi incluse din acest an in programul Rabla. Prima de casare va ajunge la 1.500 de euro, iar statul va subventiona cu 2.000 de euro cumpararea de masini electrice.

O noutate absoluta a Programului Rabla 2013, care va fi relansat din aprilie, o reprezinta o prevedere care va stopa – cel putin asa crede ministrul Mediului, Rovana Plumb – invazia de harburi din strainatate.

Rovana Plumb vrea majorarea primei de casare si reducerea numarului de vouchere

„Vor fi incluse in programul Rabla numai acele autoturisme care au fost in proprietatea persoanei fizice sau juridice mai mult de un an. Nu se pune problema unei invazii de masini rulate, foarte vechi pe piata din Romania”, a spus Rovana Plumb. Ea sustine ca, din acest an, pe lista „rablelor” care pot fi casate vor intra si masinile cu motorizare Euro 3, mai vechi de zece ani.

Eliminarea „bursei voucherelor”

Ministrul Mediului are in vedere majorarea primei de casare de la 3.800 de lei la 1.500 de euro, si folosirea unui singur tichet la cumpararea unui autoturism nou, concomitent cu eliminarea intermediarilor. Legislatia inca in vigoare permitea utilizarea a trei vouchere la achizitionarea unei masini noi, ceea ce a dat nastere unei adevarate „burse a voucherelor”, ilegala si neimpozitata. Odata cu majorarea primei de casare, statul are in vedere si subventionarea cu 2.000 de euro a cumpararii de autoturisme electrice.

Timbrul de mediu, in vigoare de azi

De astazi intra in vigoare Ordonanta de Urgenta privind timbrul de mediu, in locul taxei de poluare. Potrivit unor calcule estimative, pentru masinile din categoriile Euro 4 si Euro 3 se va plati la inmatriculare o suma cu 10-15 % mai mare fata de nivelul actual. Taxa va scadea insa cu pana la 60% pentru masinile echipate cu motoare Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 si cu 90% pentru cele non-euro.

author avatar
Arpad Dobre
1.127 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger