AcasăNewsNoutati in domeniul pensiei de invaliditate

Noutati in domeniul pensiei de invaliditate

Pensionatii pe caz de boala trebuie sa se prezinte la verificarea medicala din sase in sase luni

Parlamentul a adoptat recent un act normativ prin care anumite reglementari ale Legii pensiilor au fost modificate. Printre noutati se numara stagiul de cotizare pentru pensionatii pe caz de boala si termenele de prezentare a acestora la consult medical.

Pensionatii pe caz de boala trebuie sa se prezinte la verificarea medicala din sase in sase luni

Este vorba despre Legea nr. 37/2013 pentru modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, ale carei prevederi au intrat in vigoare din aceasta luna. Potrivit AvocatNet, au fost aduse modificari la nivelul stagiului de cotizare a persoanelor incadrate in gradul I sau II de invaliditate.

Stagii de cotizare

Legea pensiilor stabilea anterior ca persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca, din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca, beneficiaza de pensie de invaliditate doar daca au realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta. Sintagma „in raport cu varsta” a fost abrogata de Legea nr. 37/2013, asadar, de pensia de invaliditate vor beneficia toti cei care realizeaza stagiul de cotizare, insa in anumite conditii, pe baza stagiului potential.

Definitii

Iata ce inseamna fiecare stagiu in parte:

–         stagiu de cotizare necesar – perioada de timp, in functie de varsta, in care asiguratii au realizat stagiul de cotizare pentru obtinerea unei pensii de invaliditate;

–         stagiu de cotizare – perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;

–         stagiu potential, reprezentand diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat pana la data acordarii pensiei de invaliditate, conform urmatorului tabel:

Varsta persoanei la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca

Stagiul de cotizare realizat (ani)

pana la 20 ani      1

20-23 ani    2

23-25 ani    3

25-29 ani    6

29-33 ani    9

33-37 ani    11

37-41 ani    14

41-45 ani    17

45-49 ani    20

49-53 ani    23

53-57 ani    25

57-60 ani    26

Peste 60 de ani   27

Invalizii, verificati mai des

Conform legislatiei actuale, pensionarii pe caz de boala/invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic, in functie de afectiune, la intervale cuprinse intre un an si trei ani. Potrivit noilor prevederi,  pensionarii vor fi consultati la sase luni, nu la un an, considerandu-se ca unele cazuri de invaliditate temporara se pot ameliora sau recupera dupa o jumatate de an.

author avatar
Arpad Dobre
1.253 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger