AcasăNewsNoul Napoleon, in mars catre Elysee

Noul Napoleon, in mars catre Elysee

La 39 de ani, Emmanuel Macron ar putea deveni cel mai tanar presedinte din istoria Republicii franceze, detranandu-l la acest capitol pe Napoleon al III-lea (care avea 40 de ani cand a devenit presedintele celei de-a doua Republici). Cu un scor de 23,86 obtinut in primul tur, el a castigat deja ambitiosul sau pariu: schimbarea la fata a politicii franceze.

Si asta la numai un an distanta de la lansarea miscarii sale politice, ”En Marche. ”Sa nu vinzi pielea ursului inainte de a-l ucide”, spune insa  un proverb francez: Marine Le Pen, candidatul extremei drepte a Frontului National a fost la inaltimea tatalui, calificandu-se pentru turul al doilea (unde se va confrunta cu Macron, peste doua saptamani) , obtinand un scor de 21, 43%, pe care l-a calificat drept ”istoric”. Francois Fillon a obtinut 19, 94%, Jean-Luc Melenchon 19, 64% iar Benoit Hamon 6, 35%. Ceilalti, subtire rau. In privinta turului doi, toate sondajele ii dau un avantaj net lui Emmanuel Macron: 62% contra 38% Le Pen (Ipsos Sopra Steria), sau 64% contra 36% Le Pen (Harris Interactive), sau 61% contra 39% Le Pen (OpinionWayOrpi).

Dar poate cea mai importanta schimbare adusa de victoria lui Marcon in primul tur a fost implozia partidelor de dreapta si de stanga traditionale, o premiera dupa jumatate de secol. Si tot o premiera in istoria dreptei franceze: nu va fi prezenta in confruntarea din turul doi. ”Este un semnal ca lumea s-a saturat de sistem”. ”Un seism ale caror replici vor fi durabile”, titra presa franceza. In al doilea tur al prezidentialelor, se vor opune social-liberalismul si nationalismul, deschiderea versus protectionismul, Europa unita versus Franta izolata.

Elevul Emmanuel la 15 ani in tandreturi cu profesoara sa de franceza care i va deveni sotie

Dupa anuntarea rezultatelor, Fillon, Hamon, premierul socialist Bernard Cazeneuve (si predecesorul sau, Manuel Valls) si-au declarat sustinerea in turul doi pentru Macron, pentru a nu lasa o sansa extremei drepte reprezentata de Frontul National. Mai mult, la cateva ore dupa anuntarea primelor rezultate, moneda euro a cunoscut cea mai mare crestere din ultimele cinci luni, cu 1,3%, ajungand la 1, 0903 dolari. „Un scenariul perfect pe care pietele il asteptau cu disperare”, a spus Sebastien Galy, reprezentant al Deutsche Bank AG, in NewYork, referindu-se la temerile investitorilor cu privire la intentiile lui Marine Le Pen, defavorabila monedei unice europene.

Le Pen Sunt candidatul poporului Este timpul sa eliberam poporul francez de elitele arogante care vor sa i dicteze ce sa faca

O Prima Doamna mai batrana cu 24 de ani

Macron a vorbit cu sinceritate si depre povestea sa de dragoste cu sotia sa, Brigitte, care are 64 de ani. Macron a cunoscut-o pe Brigitte Trogneux la varsta de 15 ani, cand ea era profesoara de franceza la liceul La Providence, casatorita si mama a trei copii (Sebastien, Laurence si Tiphaine, din casatoria cu bancherul Andre-Louis Auziere) . El, elevul ei, fascinat de ea si de orele de clubul de teatru pe care Brigitte il conducea in acest liceu. ”Cand avea 17 ani mi-a spus: orice s-ar intampla, ma voi casatori cu tine”, a spus actuala doamna Macron. Brigitte si Emmanuel au ales sa traiesca aceasta iubire interzisa, pe care au oficializat-o in 2007. Acum, Brigitte este si bunica a sapte nepoti, si ar putea deveni cea mai batrana Prima Doamna a Frantei in raport cu varsta presedintelui. Brigitte Trogneux a avut parte de oprobiul familiei, in relatia cu mult mai tanarul Emmanuel. ”Faptul ca am surmontat impreuna asta este cel mai important. Cred ca ea a avut mai mult curaj decat mine”, a declarat candidatul ”En  Marche”.

50 de euro pentru doamna Fillon

Cu un scor de numai 19, 91% Francois Fillon a iesit din primul tur pe pozitia a treia. Francezii nu i-au iertat multiplele matrapazlacuri dezvaluite in afacerea Penelopegate. Intr-un birou de vot din arondismentul 15 din Paris, un alegator a lasat o bancnota de 50 de euro, pe care a scris: ”pentru Penelope”, sotia lui Fillon, gras remunerata din bani publici, dupa ce a fost angajata fictiv de Francois Fillon. Pe unele buletine de vot care purtau numele candidatului dreptei, unii francezi au scris: ”hot, escroc si mincinos”.

author avatar
Tudor Borcea
344 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger