La ce isterie este acum, in prag de campanie electorala, alegerea unui nou Consiliu Superior al Magistraturii a trecut aproape neobservata. Desi miza era una uriasa. Dar mai ales ca, de aceasta data, s-a produs o adevarata ruptura, numarul celor considerati „refractari” reformei accelerate din Justitie fiind mai mare decat cel al „fundamentalistilor” care cer puteri depline pentru DNA in derularea luptei anticoruptie.
Insa si mai interesant este ca nou intratii in CSM sunt magistrati nu doar cu vechime, dar si unii recunoscuti drept „vulpi batrane ” ale Justitiei, precum fostul sef al DIICOT, Codrut Olaru. Care, la o adica, stiu exact unde sa caute daca ar vrea sa descopere niscai „scheleti” din dulapurile anumitor procurori. Asa ca se anunta vremuri mai mult decat interesante, mai ales daca Inspectia Judiciara va fi mandata sa declanseze un control de fond „unidirectional”.
S-a intors roata
Spre deosebire de alte alegeri, de aceasta data, nu putini dintre magistratii care au candidat pentru a prinde un loc in CSM si-au facut campanie pe fata, in randurile colegilor din teritoriu, pe ideea ca, in Romania zilelor noastre, mai exista si alti procurori si judecatori decat „rasfatatii” de la DNA.
Iar spre probabila obida a celor din urma, multi dintre cei care s-au delimitat de-a lungul vremii de anchetele procurorilor anticoruptie au ajuns membri in CSM, avand acum painea si cutitul. Astfel ca este de asteptat nu doar ca acestia sa deblocheze unele spete mai vechi aflate pe rolul Inspectiei Judiciare, cum ar fi analizarea unor plangeri depuse impotriva unor procurori acuzati de abuz in serviciu, dar mai ales sa deschida noi „fronturi” in cadrul razboiului fratricid care macina Justitia.
Camera cu probe
Iar dupa cum reiese din informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra, cat de curand ar putea fi demarat un control de fond la anumite Parchete, inclusiv la DNA, avand drept principal obiectiv verificarea asa-numitor „camari” sau camere cu probe. Adica vor fi luate la puricat toate probele folosite in anumite dosare si pe care procurorii au obligatia sa le pastreze. Ceea ce ar putea duce nu doar la o tensiune crescanda intre magistratii din cele doua tabere, dar si la intorsaturi spectaculoase in spete ajunse deja in instante sau in care s-au si pronuntat decizii definitive!