AcasăNewsNoul buletin electronic, diavol ori ba?

Noul buletin electronic, diavol ori ba?

Noile acte de identitate, cele electronice, au starnit furie. Nici n-au fost introduse ca au si fost contestate.

Autoritatile au anuntat ca de la 1 iulie vor fi eliberate noi tipuri de acte de identitate, dupa modelul european. In plus, unii romani pot opta si pentru cartea de identitate electronica, care va contine date personale, inclusiv amprenta. Potrivit Yahoo! News, acest buletin electronic va fi optional si nu va fi impus nimanui. Mai exact, cei care nu doresc un buletin electronic, isi vor face unul fara cip.

Important de mentionat este ca actele de identitate eliberate persoanelor nascute dupa 1 ianuarie 1981 ar urma sa se preschimbe intre 1 iulie 2013 si 30 iunie 2014,  iar cei nascuti intre 1 ianuarie 1966 si 31 decembrie 1980 isi vor schimba actul intre 1 iulie 2014 si 30 iunie 2015. Cei nascuti intre 1 iulie 1946 si 31 decembrie 1965 isi vor schimba intre 1 iulie 2015 si 30 iunie 2016, iar actele persoanelor nascute pâna la data de 31 decembrie 1945 vor fi schimbate intre 1 iulie 2016 si 31 decembrie 2016.

Cartea de identitate fara cip electronic va contine date privind numele si prenumele, CNP-ul, fotografie, adresa, sexul, cetatenia, data si locul nasterii si semnatura.

Cartea electronica de tip smart card va contine aceleasi date ca si pe cartea de identitate fara cip plus date biometrice ale titularului. Acestea constau in imagine faciala si amprentele a doua degete.

Aceste schimbari planuite de autoritati au fost deja contestate. Astfel ca, 46 de Organizatii non-guvernamentale au semnat o petitie prin care contesta introducerea buletinului electronic.

O ingrijorare a ONG-urilor este cea de ordin religios.

„Pentru crestini, actul biometric este un precursor al unor lucruri care sunt avansate in Biblie. Concret, pe intelesul tuturor, in Biblie scrie ca la un moment dat autoritatile vor impune cetatenilor sa aiba un cod, vorbind intr-un limbaj profan. Fara acest cod nu vor putea sa cumpere, sa vanda, nu vor avea asigurari medicale, nu vor putea face nimic in societate, nu vor face parte din sistem.

Sigur exista si voci extremiste care spun ca e cu 666 – semnul diavolui. Nu asta este, insa se tinde catre acel sistem de identificare integrata a persoanei, cu date personale, aspecte medicale, financiare, iar daca nu le ai nu vei avea nu vei functiona in societate pentru ca pur si simplu nu existi in sistem”, a spus directorul executiv al Aliantei Familiilor din Romania, Bogdan Mateciuc, potrivit sursei citate.

author avatar
Andra Nesu
1.765 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger