AcasăNewsNoua inregistrare Al-Qaida in care apare romanul Iulian Ghergut

Noua inregistrare Al-Qaida in care apare romanul Iulian Ghergut

Ramura din Mali a gruparii teroriste a publicat un video in care sunt prezentati sase ostatici, informeaza SITE, centrul american specializat in supravegherea online a miscarii jihadiste. La Bucuresti, MAE spune ca ”a luat nota”

Materialul video care are o durata de 16 minute si 50 de secunde, nedatat, a fost publicat sambata via mesageria Telegram, de catre ”Grupul de sustinere a islamului si musulmanilor”, o organizatie jihadista. Ostasticii sunt:  romanul Iulian Ghergut (rapit in aprilie 2015 , cand lucra ca agent de securitate la o mina de carbuni din Tambao, zona din in nordul statului Burkina Faso, la frontiera cu Niger si Mali in Burkina Faso), sud-africanul Stephen McGown (rapit de Al-Qaida in Mali, in noiembrie 2011), misionara elvetiana Beatrice Stockly (rapita in ianuarie 2016 in Maghreb de Aqmi, ramura a Al-Qaida), columbianca Gloria Cecilia Narvaez Argoti (rapita in fabruarie 2017 in Mali), australianul Arthur Kenneth Eliott si frantuzoaica Sophie Petronin (rapita in 2016, in Mali). Inregistrarea video a fost difuzata chiar inainte de sosirea presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, in Mali pentru a sustine lupta impotriva gruparilor jihadiste. ”Negocierile nu au inceput”, afirma un comentator la sfarsitul materialului, dupa ce ostaticii sunt prezentati separat, afirmand ca ”discutiile sunt inca active”. Nordul din Mali a cazut in 2012 sub mana gruparilor legate de Al-Qaida. Jihadistii au fost in mare parte vanati din aceasta regiune de catre o interventie militara internationala, lansata in 2013 la initiativa Frantei, operatiune care continua si astazi.

Sezi bland si nu te panica

Ghergut a mai aparut intr-o inregistrare, anul trecut, atribuita gruparii Al-Mourabitoune, afiliata Al-Qaida in Magrebul Islamic. Ghergut cerea atunci guvernului sa faca toate eforturile pentru eliberarea sa. Si atunci, ca si acum , MAE a transmis cam aceleasi vorbe: exista o celula de criza care gestioneaza situatia, s-a luat nota de nou material video in care apare romanul, lansarea in spatiul public a unui astfel de mesaj se inscrie in tiparul obosnuit al situatiilor de acest gen, autoritatile romane mentin legatura si cu autoritatile competente ale statelor ai caror cetateni au fost luati ostatici si alte asemenea. Intelegem ca subiectul trebuie tratat de mass-media cu ”discretie” dar ceva masuri concrete, ceva noutati pentu familia lui Ghergut? Nimic-nimic? Faptul ca la MAE a apatie generalizata nu e noutate dar ”discretia” presupune si munca staruitoare in folosul propriilor cetateni si nu comunicate din care nu rezulta nici un pas inainte. Ghergut tot ostatic e, de doi ani.

author avatar
Tudor Borcea
501 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger