AcasăNewsNoua imagine a Romaniei: Ard puscariile. Ierarhii fac coada la DNA

Noua imagine a Romaniei: Ard puscariile. Ierarhii fac coada la DNA

Mai mari sau mai mici, revoltele din penitenciare au existat tot timpul. Ceea ce se petrece, insa, acum, depaseste in intensitate tot ce a fost inainte. De data asta, ard puscariile.

Dupa ce, saptamana trecuta, la inchisoarea Rahova s-a aprins un protest al puscariasilor care s-a lasat cu incendierea unei celule si cu 11 gardieni dusi la spital, valvataia s-a extins acum si  la Penitenciarul Iasi, unde, luni seara, detinutii au protestat fata de conditiile de detentie absolute inumane. Supraaglomerarea celulelor, mancarea mizerabila, lipsa celor mai elementare conditii de igiena, convietuirea cu sobolanii, paduchii si plosnitele au fost doar cateva din nemultumirile majore ale detinutilor. Protestul nu era violent, dar, dupa cum era de asteptat, conducerea penitenciarului i-a luat la misto, facandu-se ca nu ii vede si nu-i aude. Proasta inspiratie, caci detinutii s-au enervat si mai tare si, ca sa devina vizibili in actiunea lor, au incendiat saltele, au batut cu gamelele in gratii, urland ce le-a venit la gura impotriva conducerii, printre care si “Jos comunistii!”. Apoi, marti, au ocupat curtea penitenciarului si s-au catarat pe niste anexe, continuandu-si protestul. O ambulanta si o masina de pompieri au fost chemate sa intervina pentru stingerea incendiului provocat de detinuti. Rudele celor inchisi s-au alaturat protestului si au scandat lozinci impotriva conducerii inchisorii, in fata penitenciarului. Conform datelor oficiale, la Iasi sunt incarcerate 1.500 de persoane, de doua ori mai multe fata de reglementarile Curtii Europene pentru Drepturile Omului. Ieri, la inchiderea editiei inca se mai purtau discutii cu detinutii. Cum scriam si mai sus, situatia nu e noua, dar au trecut 26 de ani de la Revolutie si in penitenciare nu se simte nici cea mai mica imbunatatire. S-a vorbit la un moment dat chiar si de construirea unor inchisori private, proiect care a ramas ca in tren. Acum, madam tehnocrata Pruna doarme la Bucuresti, ferita de ochii presei, in timp ce puscariile fierb. In mintea de corcodusa a doamnei Pruna o solutie ar fi un val de gratieri si de eliberari conditionate. Ca sa avem cu ce ne distra in intunecimile strazilor din cartierele muncitoresti, prin RATB si la colt de cotitura, ca sa zic asa. Despre imbunatatirea vietii puscariasilor nu se aude o vorba. Nici macar de vreo dezinsectie mai serioasa. Vorba aia, cainii latra, Pruna trece mai departe. Ca un adevarat ministru postdecembrist…

Coada de ierarhi la Anticoruptie

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, s-a prezentat marti la DNA pentru a fi audiat, in calitate de martor, in dosarul privind redactarea unei carti apartinand lui Gigi Becali, cu titlul „Muntele Athos. Patria Ortodoxiei”. Cu o zi inainte a fost audiat si Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, care a coordonat si el o lucrare a lui Becali, intitulata „Iubirea Milostiva si Mantuitoare”. Banuiala procurorilor este ca Gigi Becali nu ar fi autorul lucrarilor, acestea fiind ori plagiate, ori avand alti autori, chiar daca sunt semnate de el. De aproape o jumatate de an acestia se straduiesc sa stranga probe in acest sens, mai ales ca cele doua carti au contribuit, alaturi de alte lucrari, la eliberarea inainte de termen a patronului Stelei, prin reducerea pedepsei cu cateva luni. Potrivit DNA, in dosarul deschis in ianuarie 2016, sunt efectuate cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizare a faptuitorului, iar fapta ar fi fost savarsita de mai multe persoane care au actionat concertat in scopul de a crea aparenta ca sunt indeplinite conditiile legale pentru eliberare conditionata.

author avatar
Catalin Dumitrescu
303 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger