AcasăNewsNotarii devin “sifon”, capsunarii amendati

Notarii devin “sifon”, capsunarii amendati

Ca nu cumva sa uitam cine e stapan peste paralele noastre, ordonanta care schimba Codul de procedura fiscala prevede noi amenzi, dar si obligatia notarilor de a “sifona” despre finantele clientilor lor.

In goana Fiscului de a stoarce lei din buzunarul romanului de rand, noul Cod de procedura fiscala a identificat ca potential loc de supt parale buzunarul celor care muncesc afara.

Se merge pe burta

Astfel, daca cei care pleaca la munca in strainatate si nu depun la timp chestionarul de rezidenta fiscala sunt pasibili de amenda de la 50 la 100 de lei. Nu pare mult, dar cati dintre acestia stiu despre ce e vorba? Sa detaliem un pic subiectul:  un cetatean roman ce paraseste teritoriul tarii pentru o perioada mai mare de 183 de zile trebuie  sa completeze chestionarul de rezidenta fiscala. Acesta se depune cu minim 30 de zile inaintea plecarii din Romania. Atentie, insa, nimeni nu a facut vreun anunt public ca sa afle tot amaratul ca e bun de plata. Sau poate asa se doreste. Se merge pe burta ca sa fie colecta mai grasa!

Sa nu scape nimeni

Printre alte modificari pe care le aduce ordonanta se mai numara obligativitatea notarilor si a executorilor judecatoresti de a transmite organelor fiscale informatii, dar si extinderea utilizarii serviciului electronic de comunicare cu contribuabilii – Spatiul Privat Virtual si la alte autoritati fiscale in afara de ANAF, “in scopul comunicarii actelor emise catre contribuabili/platitori cat si in scopul depunerii de cereri, inscrisuri sau orice alte documente de catre contribuabili/ platitori”.  Sa nu care cumva sa scape vreun roman de la a cotiza vesnic la Fisc.

Doua reci, una calda

Exista insa si ceva masuri bune in ordonanta cu pricina. Bunaoara faptul ca s-au gasit noi solutii pentru suspendarea executarii silite si in perioada in care contribuabilul face demersul sa obtina garantii bancare sau cauta solutii sa prezinte scrisori de asigurare. Acestora li s-a mai dat o gura de aer:  termenul de depunere al declaratiei se prelungeste de la 15 la 30 de zile. Nu e mult, dar conteaza.

author avatar
Catalin Dumitrescu
848 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger