AcasăNewsNoile tarife RCA. Cât plătești în funcție de vârstă și capacitatea cilindrică

Noile tarife RCA. Cât plătești în funcție de vârstă și capacitatea cilindrică

asigurari rca

Autoritatea de Supraveghere Financiară a stabilit noile tarife pentru poliția de asigurare auto obligatorie.

Potrivit ultimelor reglementări intrate în vigoare, ASF anunță că cel mai mic tarif RCA este în valoare de 691 de lei și va fi achitat de persoanele cu vârsta între 31 şi 40 de ani și care dețin o mașină cu motor cu capacitate cilindrică mai mică de 1.200 cmc.

În schimb, cel mai mare tarif RCA, de 2.870 de lei, va fi plătit de posesorii de autoturisme cu vârsta de până în 30 de ani şi a căror maşină are un motor cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte persoanele juridice, ASF a stabilit că cel mai mic tarif RCA este de 905 lei pentru maşinile cu un motor cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 şi 1.800 cmc, iar cel mai mare tarif ajunge la 1.395 lei, în cazul autoturismelor cu motor mai mare de peste 2.500 cmc.

Modificări la tarifele RCA

Atenție, ASF informează că tarifele de referinţă nu reprezintă prețurile la care sunt încheiate poliţele RCA în piaţa asigurărilor auto!

Conform surselor din piață, tarifele de referinţă prezentate de ASF au fost calculate de o companie independentă, Ernst & Young Assurance Services SRL, care a ținut cont de categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică), de vârsta asiguraţilor în cazul persoanelor fizice, precum şi de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri).

„Din analiza tarifelor publicate astăzi remarcăm faptul că nu există variaţii semnificative faţă de cele anterioare, ceea ce ne indică o stabilitate la nivelul pieţei. Vorbim de evoluţii marginale, normale pentru o piaţă liberă. Ne uităm cu mare atenţie la tarifele de pe piaţa RCA şi suntem pregătiţi să adoptăm toate măsurile legale pentru a preîntâmpina eventualele dezechilibre pe acest segment”, afirmă vicepreşedintele ASF, Cristian Roşu.

Totodată, șefii ASF arată că modificările tarifelor la RCA sunt generate, în principal, de evoluţia daunalităţii în perioadele de referinţă luate în considerare în cadrul celor două exerciţii de calcul.

De ce este obligatorie asigurarea RCA

„Toate persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în România au obligația de a încheia asigurarea RCA și de a aplica pe parbrizul vehiculului într-un loc vizibil din exterior vigneta primită odată cu polița de asigurare.

Scopul acestei asigurări este ca cel păgubit să primească despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situația materială a celui care a produs paguba.

În acest fel, asigurarea RCA este atât în interesul terțului păgubit, cât și în interesul celui care a produs paguba.Trebuie remarcat faptul că s-ar putea întâmpla ca, doar dintr-o mică neatenție, un conducător auto să producă celui pe care l-a accidentat pagube evaluate la o sumă considerabilă, sumă care i-ar afecta resursele financiare de care dispune sau chiar le-ar depăși. Având în vedere acest aspect, cel care circulă fără a avea o asigurare de răspundere civilă auto valabilă își asumă un risc enorm”, potrivit ASF.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul