AcasăNewsNoile tarife Enel, după ce activele din România au fost cumpărate de...

Noile tarife Enel, după ce activele din România au fost cumpărate de greci! Cât vor plăti clienţii pe curentul electric

energieMinistrul Energiei, Virgil Popescu, are o veste despre soarta clienţilor ENEL, după plecarea companiei din României

Care vor fi urmările după plecarea Enel din România și cât vor plăti românii pentru curentul electric? Acestea sunt întrebările care îi macină pe clienți, după ce grupul italian a vândut activele din țara noastră către o companie din Grecia.

Există un val de îngrijorare printre clienții Enel din România după ce gigantul energetic a anunțat că va pleca din țara noastră.

Enel România avea circa 3 milioane de clienţi

Fostul preşedinte ANRE, Niculae Havrileţ, susține că din punctul de vedere al consumatorului, nu se va schimba nimic deoarece tarifele sunt reglementare şi rămân la valoarea pe care o au în prezent.

“Nu, din acest punct de vedere nu prevăd nicio schimbare. De altfel, la altă încercare de ieşire din piaţa românească, în 2014, aceleaşi întrebări au fost puse atunci când Enel a dorit să iasă din România, dar atunci solicitând un preţ de trei ori mai mare decât cel de acum. Asta arată că business-ul nu merge aşa bine.

E adevărat, pe partea de producere beneficiază de preţurile din aceste zile, din această perioadă, dar pe partea de furnizare şi pe partea de distribuţie în special, Enel-ul s-a înregistrat cu un minus important pentru că rata de recuperare a capitalului reglementată de către ANRE este 6,39%, or inflaţia este pe 8% deci ei nu îşi recuperează nici măcar capitalul investit din momentul intrării pe piaţa românească de distribuţie.

Iar pe partea de furnizare din cauza problemelor de recuperare a banilor din procesele de compensare a facturilor s-au înregistrat, de asemenea, cu un minus semnificativ. Rămâne doar cu un câştig în zona de producere”, a explicat Niculae Havrileţ la o televiziune de știri.

Compania Enel a anunţat că a semnat un acord pentru vânzarea tuturor participaţiilor deţinute în ţara noastră, către o companie elenă. Suma solicitată este de 1,26 miliarde de euro, ceea ce evaluează societăţile vândute la circa 1.9 milioane de euro individual.

author avatar
Andreea Vlad