AcasăNewsNoi reguli pentru obtinerea permisului de conducere

Noi reguli pentru obtinerea permisului de conducere

Cei care vor un permis pentru motociclete trebuie sa efectueze un curs in unitati specializate

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat, ieri, in dezbatere un proiect legislativ prin care se propun noi reguli pentru obtinerea carnetului de conducere pentru mopede, motorete si motociclete.

Cei care vor un permis pentru motociclete trebuie sa efectueze un curs in unitati specializate

Noul Cod rutier a intrat in vigoare pe 19 ianuarie 2013, principala modificare vizand persoanele care au varsta de peste 16 ani si doresc sa conduca un moped sau un triciclu, acestea avand nevoie de permis de conducere pentru categoria AM. Pe de alta parte, soferii care vor sa-si reinnoiasca permisul de conducere sunt obligati sa obtina un aviz favorabil de la medic.

Propuneri de modificare

Printre modificarile Codului rutier propuse de MAI se numara examenul pentru obtinerea permisului de conducere pentru mopede (AM) si examinarea in traseu a conducatorilor de vehicule din categoria A, A1, si A2. Proiectul MAI prevede ca promovarea probei teoretice (calificativul „admis”) permite sustinerea succesiva a probei practice pentru o perioada de un an de la data absolvirii cursurilor de pregatire teoretica si practica. In cazul nepromovarii probei practice (calificativul „respins”), proba practica poate fi reluata, fara sustinerea probei teoretice, dupa cel putin 15 zile de la data obtinerii calificativului si prezentarea dovezii efectuarii a sase ore de pregatire practica.

Proba practica

Sustinerea probei practice se realizeaza astfel:

–         numai in poligon pentru autovehiculele din categoria AM,

–         in poligon si traseu pentru autovehiculele din categoriile A1 (varsta minima – 16 ani), A2 (varsta minima – 18 ani) ) si A (varsta minima 20 de ani),

–         numai in traseu pentru autovehiculele din categoriile B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv.

Pentru obtinerea unui permis  AM, candidatii trebuie sa faca dovada absolvirii cursului de legislatie rutiera pentru mopede in cadrul unei unitati autorizate.

Examinare

La sustinerea probei practice in traseu pentru categoriile A1, A2 si A candidatul va conduce insotit, pe acelasi vehicul, de un instructor din cadrul unitatii autorizate. Examinatorul supravegheaza candidatul dintr-un autovehicul apartinand unitatii autorizate si condus de un angajat din cadrul acesteia, iar comunicarea dintre examinator si candidat se realizeaza prin intermediul mijloacelor tehnice de radiocomunicatii.

Consultare si propuneri de modificare

Textul proiectului de act normativ este afisat si poate fi consultat pe pagina de internet a MAI, www.mai.gov.ro, la sectiunea Transparenta decizionala, precum si la Centrul de Relatii cu Publicul al MAI din Piata Revolutiei nr. 1 A, Bucuresti. Propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt asteptate pe adresa de e-mail legislatie@mai.gov.ro in termen de zece zile.

author avatar
Arpad Dobre
431 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger