AcasăNewsNoi reguli la acordarea creditelor imobiliare

Noi reguli la acordarea creditelor imobiliare

Functionarii bancilor vor fi mult mai atenti la dosarele de creditare ale viitorilor clienti

Noul regulament privind creditele ipotecare impus de Banca Nationala a Romaniei intra de azi in vigoare. Imprumuturile in valuta vor fi extrem de greu de obtinut.

Functionarii bancilor vor fi mult mai atenti la dosarele de creditare ale viitorilor clienti

Persoanele care vor un credit ipotecar sau imobiliar si au veniturile in lei trebuie sa achite un avans de minimum 25% din valoarea locuintei la creditele in euro, respectiv de cel putin 40%, in cazul imprumuturilor in dolari, franci elvetieni sau yeni.  Cei care obtin salarii in moneda nationala si vor credite in lei, vor plati ca avans  minimum 15% din valoarea locuintei. Persoanele care au salarii in valuta si vor imprumuturi in euro, trebuie sa achite un avans de  20% din valoarea locuintei. Pe de alta parte, la creditele de consum, perioada de creditare poate fi de maximum 5 ani, fata de 10 – 15 ani in 2011, iar garantiile trebuie sa fie de 133% din valoare imprumutului. Conform noilor norme, capacitatea de rambursare se va analiza pe baza unui nivel al veniturilor de maximum 20% in plus  fata de cel aferent anului anterior. In aceste conditii, adeverintele de salariu nu mai pot fi ”umflate”, cum se facea in anii trecuti, pentru obtinerea unui  credit mai mare decat ar fi permis leafa reala.

Programul Prima Casa nu intra sub incidenta regulamentului BNR., creeditele in acest caz  fiind acordate in continuare cu un avans de 5% din valoarea imprumutului, care  nu poate depasi 57.000 de euro.

author avatar
Arpad Dobre
148 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger