AcasăNewsNoi reglementari privind functionarea creselor

Noi reglementari privind functionarea creselor

Copii de pana la trei ani pot sta la cresa cinci-zece ore pe zi

Guvernul a aprobat, ieri, proiectul privind metodologia de organizare si functionare a creselor si a altor unitati de educatie timpurie anteprescolara. Fiind vorba de crese de stat, parintii vor plati pana la 20% din costuri.

Copii de pana la trei ani pot sta la cresa cinci-zece ore pe zi

Actul normativ introduce reglementari concrete care asigura dreptul la educatie si la ingrijire de calitate a copiilor cu varste pana la trei ani. Conform  reglementarilor, in mod uzual, programul de functionare a creselor va fi de luni pana vineri, in intervalul orar 6.00 – 18.00. Acest program este insa flexibil, deoarece urmareste acoperirea nevoilor copiilor si parintilor si poate fi:

–         normal (pana la cinci ore pe zi, in functie de solicitarile parintilor),

–         prelungit (zece ore pe zi),

–         saptamanal (de luni pana vineri).

Recomandari si facilitati pentru parinti

Conform actului normativ, se recomanda parintilor ca, in limita posibilitatilor, sa nu lase copilul la cresa mai mult de zece ore pe zi. De asemenea, se recomanda ca in grupa mica sa fie inscrisi copii de pana la un an, in grupa mijlocie – copii de unu-doi ani, iar in grupa mare – de doi-trei ani (unii parinti au tendinta de a-si plasa copii mici in acceasi grupa, chiar daca intre frati este o diferenta de doi ani, de exemplu). Parintii sau reprezentantiilegali ai copilului vor avea dreptul la consiliere si sprijin din partea personalului unitatii. La cresa, parintii pot beneficia de servicii de educatie anteprescolara, pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta in ceea ce priveste educatia timpurie a copilului, dezvoltarea psihologica a acestuia, precum si pentru probleme de ordin medical.

Costuri si scutiri

Parintii sau reprezentantii legali ai caror copii beneficiaza de servicii in crese si alte unitati de educatie timpurie anteprescolara publice sunt obligati la plata unei contributii lunare a carei valoare este stabilita prin dispozitie a primarului localitatii/sectorului in care se afla unitatea respectiva. Cuantumul se stabileste in functie de numarul de copii din familie si de venitul mediu lunar brut cumulat al parintilor sau al reprezentantilor legali, calculat pe o perioada de sase luni anterioara inscrierii copilului. Contributia lunara de intretinere a copiilor inscrisi in crese, suportata de parintii sau reprezentantul legal al acestora, se va stabili in functie de numarul efectiv de zile de prezenta a copilului la programul zilnic. Plata cresei se va realiza in avans pentru o luna calendaristica. Valoarea contributiei nu poate depasi 20% din costul mediu lunar de intretinere in crese (costurile actuale sunt de circa cinci lei pe zi pentru hrana, plus alte cheltuieli, totalizand 300-400 de lei lunar). Vor fi scutiti de la plata contributiei, parintii sau reprezentantul legal care au venituri mici. In aceste cazuri, plata cresei se va face din bugetul local.

author avatar
Arpad Dobre
231 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger