AcasăNewsNoi reglementari privind asigurarea obligatorie a locuintei

Noi reglementari privind asigurarea obligatorie a locuintei

In caz de calamitate, despagubirile maxime prin asigurarea obligatorie sunt de 10.000 de euro sau de 20.000 de euro, in functie de constructie

Certificatul de asigurare, politele de la orice asigurator si despagubirile in etape sunt cele mai noi prevederi din domeniul legislatiei asigurarilor obligatorii de locuinte.

Proprietarii pot demonstra ca si-au asigurat casa nu doar cu polita de asigurare obligatorie a locuintelor ci si cu un alt document, stabilit printr-o lege adoptata recent.

In caz de calamitate, despagubirile maxime prin asigurarea obligatorie sunt de 10.000 de euro sau de 20.000 de euro, in functie de constructie

Document nou

Noile reglementari au intrat in vigoare prin Legea nr. 243/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor. Conform AvocatNet, actul normativ prevede introducerea certificatului de asigurare, un document care atesta existenta unei polite de asigurare obligatorie PAD (polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale) pentru locuinta respectiva. Certificatul este eliberat de catre asiguratori, impreuna cu polita de asigurare PAD, la momentul incheierii asigurarii. Drept urmare, proprietarii de locuinte pot face dovada asigurarii locuintei impotriva dezastrelor naturale fie cu polita de asigurare obligatorie a locuintelor, fie cu certificatul de asigurare. Contractele de asigurare aflate in derulare la data intrarii in vigoare a Legii nr. 243/2013 raman valabile in conditiile stabilite la data incheierii acestora si, in aceste cazuri, nu mai este necesara eliberarea/prezentarea certificatului de asigurare.

Mai multi asiguratori

Conform noilor reglementari, orice societate de asigurare autorizata sa practice riscuri de catastrofa va putea emite polite PAD, nu doar actionarii PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), asa cum prevedea vechiul act normativ. De asemenea, PAD va putea fi tiparita de catre PAID sau emisa in sistem electronic de catre societatile de asigurare autorizate sa practice asigurari de riscuri de catastrofa. Totodata, comisionul pe care asiguratorii il retin din sumele incasate cu titlu de prima de asigurare obligatorie va fi incasat si de asiguratorii autorizati sa emita polite PAD, nu doar de actionarii PAID, asa cum stabileau vechile reglementari.

Despagubiri in etape

Legea nr. 243/2013 clarifica si modalitatea de despagubire pentru proprietarii care au incheiat atat o polita de asigurare obligatorie a locuintei (10 euro/an/casa de chirpici sau 20 de euro/an/locuinta din caramida, beton armat sau BCA), cat si una facultativa. Astfel, la articolul 41 se arata ca, in cazul in care o persoana are atat un contract de asigurare obligatorie, cat si unul de asigurare facultativa, plata despagubirilor se face mai intai in baza contractului de asigurare obligatorie. Pentru restul de despagubire neacoperit, plata se va face in baza contractului de asigurare facultativa. Valoarea asigurata luata in calcul la stabilirea ratei asigurarii facultative reprezinta diferenta dintre valoarea totala a locuintei asigurate si valoarea asigurata prin polita obligatorie. Reamintim ca despagubirile maxime oferite prin asigurarea obligatorie sunt de 10.000 de euro pentru o casa din chirpici sau 20.000 de euro, pentru o locuinta din caramida, beton armat, BCA etc .

author avatar
Arpad Dobre
1.606 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger