AcasăNewsNoi probleme pentru liberalul Mihai Chirica. Cine îl acuză de hărțuire și...

Noi probleme pentru liberalul Mihai Chirica. Cine îl acuză de hărțuire și intimidare / „Sunt acţiuni de filaj”

Noi probleme pentru edilul Mihai Chirica. O angajată a Primăriei Iași s-a adresat instanței. Acuzații de hărțuire și „acţiuni de filaj” (foto: Facebook/Mihai Chirica)

După ce la începutul lunii februarie s-a aflat că a intrat în vizorul DNA-ului într-un nou dosar, în care a fost plasat, în primă fază, sub control judiciar, fiind acuzat de fals intelectual în formă continuată și instigare la uzurparea funcției, mai nou s-a descoperit că primarul de la Iași, Mihai Chirica, are noi bătăi de cap.

Și asta după ce s-a ales cu o plângere în instanță, formulată de secretarul general al municipiului. Juristul Denisa Ionaşcu s-a adresat magistraților cu o sesizare, cerând, între altele, să îi fie respectată demnitatea în muncă. Acţiunea a fost depusă săptămâna trecută, iar daunele morale solicitate sunt în cuantum de 100.000 lei.

„Toate aceste ieşiri publice prin care sunt atacată îmi creează o stare de temere şi nesiguranţă a locului de muncă şi a singurei mele surse de venit, mai cu seamă că acestea vin din partea angajatorului şi mă vizează direct”, se arată în plângere, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Și de parcă nu ar fi suficient, se vorbește de „acţiuni de filaj”, cu scop de intimidare – fără, încă, ca acestea să fie atribuite primarului, indică aceeași sursă.

De când au apărut problemele

Primele semne ale deteriorării colaborării instituționale între primarul Chirica și secretarul Ionaşcu ar fi început să apară în primăvara anului trecut, și anume în aprilie 2021, când la Primăria Iași s-au focut percheziții în dosarul „Zoiosu”, o anchetă derulată de DIICOT în care Ionaşcu este martor, iar primarul inculpat. De la acel moment, secretarul spune că a devenit „ţinta unor atacuri nejustificate exprimate prin cuvinte, acţiuni şi conduită ostilă din partea domnului Chirica Mihai” prin care i-au fost atacate „demnitatea, credibilitatea şi competenţa”, scrie publicația locală citată.

„Deşi nu am făcut decât să respect dispoziţiile legale şi solicitărilor organelor în drept, precizez că ulterior acestui moment am fost ţinta hărţuirii lui Chirica Mihai”, susține Denisa Ionaşcu în acţiunea depusă.

Demers în instanță în care aceasta răspunde, totodată, și aluziilor care ar fi fost făcute de către edilul din Iași la viaţa ei privată, în cadrul unei conferinţe de presă de la începutul acestui an. Aceasta susține că, în octombrie 2021, au fost trimise, prin Poştă, aşa-numite „avertizări de integritate” către mai multe instituţii (inclusiv către primar) care cuprindeau fotografii cu Denisa Ionaşcu, „avertizările” fiind semnate sub numele martorului cu identitate protejată din dosarul „Zoiosu”.

„Aceste fotografii sunt rezultatul unor acţiuni de filaj, realizate în scopul intimidării mele, şi au fost ataşate la «sesizările» depuse, neasumate prin semnătură de o persoană identificabilă”, a precizat Ionaşcu, cu mențiunea că „conţinutul acestor fotografii nu are nimic imoral”, potrivit publicației ieșene amintite.

E de menționat că primarul din Iași nu a făcut public vreun comentariu pe acest subiect.

Ce anunța DNA-ul în 4 februarie

Pe de altă parte, vă amintim că la începutul acestei luni, DNA-ul anunța că Mihai Chirica este cercetat într-un dosar, în care e acuzat inclusiv de instigare la uzurparea funcției.
„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 106/VIII/3 din 26 ianuarie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 04 februarie 2022, față de inculpatul CHIRICA MIHAI, la data faptelor și în prezent primar al municipiului Iași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) și instigare la uzurparea funcției.

În cauză a fost dispusă și efectuarea urmăririi penale față de suspectul HARABAGIU GABRIEL VASILE, la data faptelor viceprimar al municipiului Iași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) și uzurparea funcției.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează starea de fapt, potrivit căreia, cei doi, în exercitarea funcțiilor, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași. Concret, blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație fiind încălcat planul urbanistic zonal.

Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat cu sprijinul conducerii și al unor funcționari din cadrul autorității publice locale, în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, datat 10.10.2018, emis de Municipiul Iași.
Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existența, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției, a 3 (trei) variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată.
Emiterea certificatului a creat, pentru societatea beneficiară, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil”, au transmis, între altele, reprezentanții DNA, în 4 februarie acest an.

author avatar
Andrei Coman
351 afisari

1 COMENTARIU

  1. Asta nici PSD-ist nu mai este, nici PNL-ist n-a devenit iar la toate mânăriile făcute nu putea decât să aștepte dna-ul !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger