AcasăNewsNoi modificari la plata timbrului de mediu

Noi modificari la plata timbrului de mediu

Serviciile de inmatriculari auto nu mai primesc dosarele daca partajul este facut pe cale notariala inainte de inmatricularea in Romania

Autovehiculele dobandite prin partaj au fost scutite, pana acum, de la plata timbrului de mediu. Aceasta prevedere a fost, insa, eliminata de autoritati, un act normativ in acest sens fiind publicat recent in Monitorul Oficial, arata AvocatNet.

Serviciile de inmatriculari auto nu mai primesc dosarele daca partajul este facut pe cale notariala inainte de inmatricularea in Romania

Initiatorii sustin ca masura trebuia luata deoarece s-a creat o discriminare intre beneficiarii exceptiei si cei care sunt obligati la plata timbrului. Pana acum, potrivit prevederilor OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, autovehiculele dobandite prin partaj erau exceptate de la plata taxei. Mai nou, aceasta exceptie a fost eliminata, dupa ce a intrat in vigoare Ordonanta Guvernului nr. 16/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare.

Conform notei de fundamentare a documentului, faptul ca masinile dobandite prin partaj au fost scutite de la plata timbrului de mediu a dus la crearea unui mecanism legal de evitare a platii, prin invoiala la notar, precizeaza Mirela Oprea, specialist AvocatNet. Mai exact, este vorba despre acele autovehicule achizitionate in coproprietate din spatiul comunitar european, in cazul carora coproprietarii fac partajul pe cale notariala inainte de inmatricularea in Romania.

„Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de catre coproprietarul dobanditor, se creeaza atat o discriminare intre beneficiarii exceptiei si cei care sunt obligati la plata timbrului prin achizitionarea autovehicului second-hand tot din spatiul comunitar, cat si un prejudiciu adus bugetului general consolidat”, se puncteaza in nota de fundamentare.

Avand in vedere situatia creata prin aplicarea acestei exceptii, Guvernul a abrogat, din OUG nr. 9/2013, articolul care prevede ca autovehiculele dobandite prin partaj sunt scutite de la plata.

Ecotichet pentru masinile electrice ale persoanelor juridice

Ordonanta publicata recent (16/2013)completeaza categoria de beneficiari a ecotichetului, in sensul ca si persoanele juridice vor primi tichet cu valoare nominala pentru fiecare autovehicul electric achizitionat, mai arata AvocatNet.

„In vederea stimularii vehiculelor noi, nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, persoanele juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care achizitioneaza autovehicule electrice noi beneficiaza de un tichet cu valoare nominala, pentru fiecare autovehicul nou achizitionat, denumit in continuare ecotichet” – se precizeaza in documentul citat. Ecotichetul are o valoare nominala de 12.000 lei si se suporta din bugetul Fondului pentru mediu.

author avatar
Arpad Dobre
414 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger